Stačilo málo a tenhle recept se k vám nedostal! Nejlepší jablkový koláč všech dob si mnoho lidí tají. My jsme však dokázali zjistit, jak se dělá. Uvidíte, že lepší zpracování jablek snad ani nemůže existovat!

Receptů je nespočetné množství a ten jeden oblíbený se mezi nimi jednoduše ztratí. To naštěstí není náš případ. Máme po vás recept na dokonalý jablkový moučník, který (a to je na něm nejlepší) dokáže připravit i cukrářský začátečník – a přitom vypadá jako od mistra cukráře!

Jablkové pokušení

Jen málokteré ovoce se při pečení ověřilo natolik, jako právě jablko. Ať už v kombinaci s listovým těstem a skořicí, nebo třeba zapečená v nákypu. Jablka zkrátka chutnají skvěle. My vám přinášíme oblíbenou variantu s vanilkovým pudingem, která určitě vítězně zaútočí na vaše chuťové pohárky.

Nejlepší je, že nemusíte mít výčitky svědomí vůči svému zdraví. Jablka jsou známa pro své pozitivní účinky na vysoký cholesterol, na funkci srdce i na podpoření krvetvorby.

Čtěte také: Toto je nejlepší antioxidant na světě. Stačí jenom pár hodin a dokonale pomůže i vašemu tělu

Ingredience

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky a 200 g krystalového cukru
  • 200 g vepřového sádla
  • 1 vejce a 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva a špetku soli

Co by to ale byla za pochoutku, kdyby její součástí nebyl výborný krém? Na ten náš budete potřebovat:

  • 4 lžíce krupice
  • 6 velkých jablek
  • 1,2 l mléka
  • 3 vanilkové pudingy

Pokud budete chtít, můžete použít i cukr na oslazení krému. Optimální je zhruba 8 lžic. Pokud jsou jablka sladká, raději zvolte menší množství. Pokud jsou kyselejší, můžete i přidat – záleží na vaší chuti.

Příprava těsta

Nejdříve smíchejte mouku s vepřovým sádlem. Možná vás sádlo zaráží, ale je hlavní ingrediencí, díky které je těsto opravdu křehké a vláčné. Samozřejmě jej můžete nahradit máslem, ale výsledek už nebude přesný.

Po promíchání mouky a sádla přidejte postupně i ostatní ingredience. Je důležité, abyste těsto zvládli vymíchat do hladké hmoty, která ale nebude příliš řídká. Špatná konzistence těsta by vám velmi znepříjemnila budoucí práci s ním.

Těsto rozdělte na dvě stejně velké části, kterou každou zvlášť dejte do fólie. Obě těsta nechce v lednici vychladnout alespoň hodinu.

Příprava krému

Krém, který budete vytvářet, je čistě na pudingovém základu. Recepty na pudincích se můžou lišit, ale základní postup je stejný. Většinu mléka přiveďte v hrnci k varu. Nezapomeňte v něm nechat rozpustit krystalový cukr – můžete ale přidat i vanilkový cukr, případně cukr nahradit medem.

V hrnečku nebo v misce rozmíchejte ve zbytku mléka pudingy – tak, aby výsledná hmota byla bez hrudek. Rozmíchanou pudingovou směs přilejte do vroucího mléka a míchejte do zhoustnutí. Pokud budete chtít, můžeme přidat i trochu koňaku nebo brandy (případně rumu). Směs nechte trochu vychladnou, ale ne moc, s náplní se bude pracovat, dokud bude ještě teplá.

Jak upéct jablkový koláč

Vytáhněte vychlazené těsto z lednice. Jednu polovinu rozválejte do tenké vrstvy a opatrně přeneste na pečící plech (s pečícím papírem). Je třeba dbát zvýšené opatrnosti – tenké těsto se snadno trhá.

Již přenesené těsto posypejte krupicí a obložte jej tenkými jablkovými plátky (samozřejmě bez jader a bez slupek). Pokud budete chtít, můžete jablka i nastrouhat – pustí tak ale zbytečně mnoho vody a může se vám s nimi pak hůře pracovat.

Na jablkovou vrstvu rozetřete ještě teplý pudingový krém. Snažte se, aby vrstva byla rovnoměrně rozložené po celé ploše těsta.

Teď si vezměte druhou polovinu těstu. Tu také rozválejte do tenka. Vyválené těsto rozkrájejte na dlouhé proužky, které budete pokládat na pudingovou vrstvu takovým způsobem, že nám z proužků vznikne těstová mřížka.

Předehřejte si troubu na 180°. Jablkový koláč by se měl při této teplotě péct asi půl hodiny. Po vytáhnutí z trouby nechte moučník vychladnout a zasypejte jej cukrem.

Náš tip pro podávání: Tento moučník je výborný v kombinaci s kopečkem vanilkové zmrzliny a domácí šlehačky. Navíc neexistuje dezert, který by nevylepšil šálek dobré kávy.