Pěstování česneku lze zvládnout na zahradě, ale i doma v květináči

[no_pagination]

Co se týče nás, česnek je něco, co nesmí na Vašem dvorku chybět. Roste snadno, chutná skvěle a zabírá málo místa. Dokonce i ti s malými zahradami mohou vypěstovat dostatek česneku, aby byli soběstační v jeho produkci po dobrou část roku.

Jak správně pěstovat česnek?

Jediné, co musíte udělat, je zasadit správné odrůdy ve správnou dobu a do správné půdy. Pak sklidit, když je správné načasování a správně uskladnit.

1. Výběr druhů česneku

Čtěte také: Většina lidí se při praní řídí všeobecně rozšířeným omylem! Nejen že ničí prádlo, ale ještě plýtvá penězi! Vyzkoušejte radši toto!

Pokud se podíváte do specializovaného katalogu, najdete desítky odrůd, ale pro obecné účely je nejdůležitější rozdíl mezi měkkými a tvrdými stonky.

Měkké stonky mají své jméno, protože celá zelená rostlina umírá a vadne směrem dolů, nezanechává nic než plod a ohnuté stonky, které se snadno zaplétají. Tvrdé stonky mají ve středu tuhou stopku, která končí v krásné květině, a pak se vysuší na tuhou tyčinku, u níž spletení není možné.

Odrůdy měkkých stonků koupíte klasicky v obchodech s potravinami, neboť je nejjednodušší je pěstovat v mírném podnebí. Vydrží déle, ale jsou méně tvrdé a produkují malé, výrazně vonící hlavičky česneku. Odrůdám tvrdých stonků se nejlépe daří tam, kde je skutečná zima, protože jsou v teplém klimatu zranitelnější.

2. Vysazování česneku

V polovině podzima zasaďte cibulky česneku do úrodné půdy, která je pokud možno bez plevelů. Vložte česnek kořenovou stranou dolů asi 20 cm od sebe ve všech směrech, zakopejte špičky česneku do hloubky cca 5 cm. Jakmile se objeví zelené výhonky, obklopte okolí česneku slámou. Až tvrdé mrazy zabijí výhonky, mulčujte slámou celou výsadbu.

Na jaře, když se objeví nové výhonky, slámu skliďte. Dejte jim zálivku směsné rybí emulze a kapalných mořských řas. Starejte se a odstraňujte jakýkoliv plevel. Vodu používejte pouze v případě, že je půda suchá 2 nebo více centimetrů do hloubky, nikdy nezalívejte od koruny rostlin.

3. Odřezávání květů česneku

Strávili jsme většinu z našeho zahradního života odřezáváním květů z drobného česneku, aby nevybíraly energii z plodů. Pak jsme však četli příběh o českém guruu, který říkal, že na tom nezáleží.

No pravda je taková, že na tom nezáleží až tak moc. Vypracovali jsme experiment, který vyčleňoval vždy 30 míst, ve dvou řadách a výsadbu stejné odrůdy v obou. Když byl česnek asi v polovině pěstování, začali jsme ořezávat květy, ale pouze u jednoho řádku. Při sklizni jsme po ořezání dostali z ořezané řady 2,3 kg česneku, zatímco 3 kg z řady neořezané.

Tipy pro ořezávání česneku

1. Nijak neškodí, když jich pár sníte, ale nečekejte, až budou příliš velké. Většina skvostů na prodej je větší než 10-15 cm, což je ideální délka pro tu nejlepší chuť a texturu.

2. Můžete si jich také pár natrhat do vázy, ale neberte je příliš brzy. Pokud počkáte, až budou vrcholky dobře rozvinuté, můžete dostat hlavu drobných česnekových zrn, která mohou být použita celá a nezralá namísto mletého česneku.

4. Sklizeň česneku

Odrůdy česneku jsou rozděleny na počáteční, střední a pozdní období, v závislosti na klimatické zóně a počasí během růstového roku. Teplo růst zrychluje, chlad zpomaluje. Ačkoli je období sklizně široké, pokud plánujete jíst čerstvý česnek, je jen malé období, po které se Vám podaří česnek skladovat.

Plody jsou připraveny, když většina spodních listů je zbarvená dohněda. Horní část rostliny bude stále vypadat zeleně. Tyto hlavy jsou daleko jemnější na chuť, než se zdá.

Vyberte den sklizně, když je půda suchá. Povolte půdu vykopávací vidličkou, vložte ji opatrně podél hlavy, vytáhněte z řady a umístěte do plochého nosiče.

5. Vysušení česneku

Nechte celé rostliny vysušit v jedné vrstvě na slunci tam, kde je teplo, ale ne příliš horko. Jakmile bude vnější vrstva „papírová“, poté odstraňte ze slunce, zbavte co nejvíce nečistot a uskladněte.

Hotový česnek bude stále vypadat špinavě ve srovnání s jakýmkoli komerčním. Nechte to tak, protože další čištění může zkrátit dobu skladování. Pokud nemůžete vystát to, jak česnek vypadá, zkuste odstranit vnější vrstvu.

6. Skladování česneku

Ideální teplota je mezi 12-21 stupni, s mírnou vlhkostí a dobrou cirkulací vzduchu, na světle, ale musí být mimo přímé slunce. Skladujte česnek v pokud možno tepelně izolované skříni. Určitě se vyvarujte skladování v ledničce (přebytečný chlad vede ke klíčení) a v plastových taškách, které mohou způsobit hnilobu.

Zdroj fotografií: freepik.com