David Hampl
11 května, 2020

Toužíte po něčem sladkém a nechcete stát hodiny v kuchyni a patlat těsto? Pak recept, který vám přinášíme, se nejspíš stane vaším nejlepším přítelem. Příprava této sladkosti nevyžaduje žádné zázračné ingredience ani vychytané cukrářské vybavení. Dokonce nepotřebujete ani troubu. Výroba je tak snadná, že ji zvládne i malé dítě a výsledek je přitom tak chutný, že s ním neurazíte ani při slavnostní večeři a rozzářit dokáže i ponurý víkendový večer.

Přísady:

  • 9 čtvercových máslových sušenek (Bebe rodinné budou skvělé)
  • 250 g smetanového sýra mascarpone (lze nahradit zakysanou smetanou či ušlehaným tvarohem)
  • 1 větší banán
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 1,5 g vanilkového cukru
  • trochu mléka pro napuštění sušenek

Čokoládová poleva

  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa holandského typu
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • strouhaný kokos nebo jiný posyp na ozdobu

Postup přípravy:

V hluboké míse smíchejte smetanový sýr (nebo zakysanou smetanu či tvaroh) s cukrem, změklým máslem a vanilkovým cukrem a vyšlehejte do jemné a hladké konzistence.

Uřízněte kus potravinářské fólie tak, aby byl dost velký na obalení celého výsledného dortu. Fólii umístěte na rovný povrch.

Do menší misky nalijte trochu mléka. Do něho namočte každou sušenku, nechte ji okapat a položte na igelitovou fólii. Vyskládejte ze sušenek tři řady po třech, aby ležely těsně vedle sebe.

Na sušenky vyklopte smetanovou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše. Oloupejte banán a celý jej položte přesně do středu sušenkového obdélníku. Pomocí fólie srolujte sušenky okolo banánu tak, aby vytvořily jehlan. Fólii zajistěte a roládu uložte ztuhnout do lednice.

Mezitím si připravte čokoládovou polevu. V misce promíchejte kakaový prášek s cukrem, rozpuštěným máslem a teplým mlékem. Důkladně promíchejte a na 10 sekund vložte do mikrovlnné trouby na plný výkon, aby se směs zahřála. Vyjměte ztuhlou roládu z lednice a celý povrch potřete čokoládovou polevou a posypte kokosem či jiným zdobením. Pak vraťte zpět do lednice a nejméně hodinu ji ještě nechte ztuhnout. Před podáváním nakrájejte dortík na plátky a nechte si chutnat.

Sdílejte článek