Svátky se blíží. Na stole by neměla chybět unikátní šlehačková vánočka. Jak na ni?

Můžete ji buď koupit, nebo ji můžete také upéct pomocí některého z klasických receptů. Máme na mysli vánočku, která na svátečním vánočním stole nesmí chybět. Pokud letošní Vánoce chcete přece jenom zajímavou změnu, je tu možnost. Tu nabídne tato šlehačková vánočka, která je velmi zajímavá hlavně pro svou chuť. Díky ní zjistíte, že vánočky rozhodně nemusí být suché. Stačí vědět, jak na ně.

Co budete potřebovat?

Pokud jste někdy vánočku pekli, jistě tušíte, jaké ingredience jsou na ni potřeba. Podívejte se s námi na seznam těch, pokud je vaším cílem právě šlehačková vánočka. Tedy zajímavá alternativa, kterou má za oblíbenou stále více lidí. Jakmile ji ochutnáte, budete vědět, proč tomu tak je. Aby to bylo možné, připravte si tyto ingredience:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů smetany ke šlehání
  • 50 gramů cukru
  • 1 sušené droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 100 gramů rozinek

Začínáme těstem

To je nejenom základem když chystáte klasickou vánočku, ale neobejdete se bez něho ani v případě, kdy je vaším cílem tato šlehačková vánočka. I tady je samozřejmě základem prosátá mouka, droždí, cukr, stejně jako cukr vanilkový. Potom  nesmí chybět také 2 vejce. Z toho třetího použijete jenom bílek. Dále doplňte další ingredience. Těsto je třeba náležitě zpracovat, aby mělo dokonalou strukturu a také konzistenci. A jelikož se jedná těsto kynuté, je třeba ho dát následně na 30 minut na teplé místo odpočívat.

Čtěte také: Víte jaký je rozdíl mezi ženským a mužským mozkem?

Příprava na vánočku

Když je těsto vykynuté, je možné ho znovu vrátit na vál a začít s dalším postupem. Záleží na tom, z kolika částí bude vánočka pletená. Základem bývají tři, ale pro dokonalý výsledek doporučíme 5. Proto je třeba těsto rozdělit na pětici stejných částí, ze kterých následně vyválíte pokud možno stejně dlouhé a také stejně široké hady, které budete plést.

Pletení vánočky je jednoduché

Jak na to? Podobně, jako je tomu u copu. Postupně dávejte jednotlivé hady přes sebe. Nezapomeňte na správný systém, který dodržujte. Uvidíte, jak šlehačková vánočka postupně vzniká. Jakmile je hotová, již ji můžete položit na plech, kde je pečicí papír. Nyní je také ta pravá chvíle pro dokonalé potření rozšlehaným vaječným žloutkem.

Dejte péct do trouby

Jamile je vaše vánočka připravena, je na místě vložit ji do trouby. Ta by už měla být vyhřátá. U tohoto receptu je vhodné myslet na to, že teplota má být vyšší. My doporučujeme zhruba 200 stupňů. Jakmile je této teploty dosaženo, můžete vánočku vložit a nechat ji péci zhruba 30 – 40 minut. Potom vyndejte a nechte ochladit. Až potom můžete poprvé zakrojit a pochopitelně i ochutnat.