Švestkový koláč s pudinkem vás dostane. Je naprosto výborný – zkuste ho

Švestky nemusí patřit jenom do kompotu, stejně jako se z nich nemusí dělat jenom pálenka. Toto chutné tuzemské ovoce je možné využít i na dezerty. Konkrétně je to švestkový koláč s pudinkem, který zaujme svou chutí, ale i poměrně snadnou přípravou. Zkuste náš recept a zaručeně nebudete litovat.

Co budete na náš recept potřebovat?

Ingredience jsou základ. Podívejte se proto společně s námi také na to, co budete potřebovat. jedná se o ingredience použité na klasickou velikost plechu, a to rozměru 32 x 20 centimetr. V závislosti na tom, jak velký švestkový koláč s pudinkem budete péct, daný poměr surovin upravte. Na těsto si připravte.

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 1 sklenice cukru krystal
  • 2 lžíce krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 700 gramů vypeckovaných švestek
  • Špetka soli a skořice

Toto všechno je potřeba na onen základ. Tedy na těsto a samozřejmě také na samotnou švestkovou náplň. Dále nezapomínejme na to, že chystáme švestkový koláč s pudinkem. Tedy v podstatě s pudinkovým krémem. Zde je možné buď pracně vytvořit pudink domácí, nebo si ho jednoduše koupit. Zde potom doporučíme:

Čtěte také: Okouzlete své okolí dokonale upravenými nehty. Vsaďte na moderní trendy a extravaganci. Pokud chcete být jiná, přinášíme vám mnoho inspirace. Které motivy se vám líbí nejvíce?

  • 2 balíčky pudinku
  • 3 šálky mléka
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice

Postup přípravy – těstem to začíná

Základem švestkového koláče je samozřejmě vytvoření těsta. To je poměrně jednoduché. Ze všech ingrediencí dejte stranou švestky a krupici. Vše ostatní postupně přidávejte do nádoby a míchejte. Těsto je možné zpracovávat ručně, stejně jako je možné využít kuchyňský robot, který odvede těžkou práci za vás. Jakmile je těsto hotové a má optimální konzistenci, je třeba ho rozdělit v poměru 60:40. Větší kus těsta si nechte vyndaný. Menší kus dejte do mrazáku ztuhnout.

Těsto připravené k použití dejte na plech, který byl předtím vymazaný máslem, nebo byl použitý pečící papír. Těsto by mělo rovnoměrně pokrývat celé dno. Následně se tato plocha těsta posypána krupicí, která je součástí recept. Nyní přicházejí na řadu švestky. Ty je vhodné pokrájet na čtvrtiny, nebo i menší části. Ty se následně kladou na těsto, které by měly z maximální části zakrývat.

Pokračujeme v tvorbě – finišujeme horní vrstvou

Jakmile jsou švestky na svém místě, je možné pokračovat druhou a tedy i finální fází. Ta je spojena s přípravou pudinku. Ten se uvaří klasicky, podle návodu. Příprava je možná jak na sporáku, tak i v mikrovlnné troubě. Hotový pudink se ještě teplý nalije na vrstvu švestek. Jakmile je na svém místě, přichází na řadu trocha skořice, kterou se vše posype.

Následně nastává chvíle na zbytek těsta, které bylo uloženo do mrazáku. To by mělo být již dostatečně ztuhlé, což je spojeno s následujícím postupem. Je třeba vzít struhadlo a na jeho hrubé straně těsto nastrouhat. Následně se kompletně nasype na vrstvu pudinku. Tím je příprava pudinkového švestkového koláče v podstatě u konce.

Pečení je klasické

Připravený plech patří do rozehřáté trouby. Tu je třeba předehřát na poměrně klasickou teplotu, která je 180 stupňů Celsia. Jakmile je trouba připravena, je možné plech i s koláčem umístit přímo do ní, na samotný střed. Orientační doba pečení je 50 minut. Vliv má samozřejmě velikost těsta, ale i kvalita trouby, stejně jako to, zda je volený klasický horní a spodní ohřev, nebo zda se jedná o troubu horkovzdušnou. Od 40. minuty je vhodné koláč hlídat a podle barvy vyndat dříve, nebo později.

Nechte vychladnout a servírujte

Jakmile se švestkový koláč dopeče, je třeba ho vyndat z trouby a nechat vychladnout. Nejprve v pokojové teplotě, aby chladnul postupně. Jakmile se dá plech vzít do holé ruky, je možné umístit ho do většího chladu třeba za okno, popřípadě také do lednice. Důležité je dobré ochlazení, které je pro správnou konzistenci nezbytné. Poté stačí jenom nakrájet a servírovat.