David Hampl
28 března, 2019

Mnoho lidí zná kuřecí maso jenom ve dvou formách. Ta první je klasický kuřecí plátek na přírodno, nebo ve formě kuřecího řízku. Pokud jde o druhou podobu, tak je to ve formě klasického pečeného kuřete. Proto se podíváme na další možnost, kterou si musíte zamilovat. Je to kuřecí roláda se špenátem, ochucená česnekem. Její unikát je v tom, že je pečená v listovém těstě. Už kombinace zní velmi zajímavě. A až ji ochutnáte, jasně zjistíte že se jedná o to nejlepší.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Proč právě tato kombinace? To poznáte, až ji ochutnáte. Špenát jde s kuřecím dobře dohromady, a listové těsto zase zabrání tomu, aby utekla šťáva a chuť. Navíc bude vše dokonale křupavé a chutné. Už se vám sbíhají sliny? Pokud ano, připravte si vše, co budete k receptu potřebovat:

  • 500 gramů kuřecích prsou bez kosti
  • 500 gramů špenátu
  • 250 gramů listového těsta
  • 70 gramů strouhaného sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • Sůl, pepř a majoránku

Začíná se přípravou špenátové náplně

Čím se u tohoto receptu začíná? Je to špenát. Konkrétně tedy špenátová náplň, kterou je třeba nejprve připravit. Důležité je nejprve špenát lehce spařit, nechat ho odkapat a vymačkat z něho veškerou přebytečnou vodu, která by mohla být problém. Potom už ho dejte jenom na pánev, přidejte prolisovaný česnek, sůl, bylinky a pepř. Takto nasucho chvíli restujte, čímž také dosáhnete toho, že se odpaří přebytečná voda. Navíc se všechny suroviny náležitě propojí a díky tomu bude náplň chutnat jak má. Po orestování ji dejte stranou a nechte stydnout.

Nyní přichází čas na přípravu kuřecího masa

Jakmile náplň chladne, je na místě pustit se do přípravy kuřecího masa. Ani v tom nehledejte žádné složitosti. Prsa omyjte, osušte a očistěte. Potom hop začněte příčně nařezávat zhruba po 1 – 2 centimetrech. Pozor na to, ať nedoříznete skrz. Jakmile máte všechny kusy kuřecího takto hotové, již můžete začít s plněním. Do daných zářezů budete rovnoměrně dávat svou připravenou špenátovou náplň s česnekem, solí a pepřem. Vše se zajímavě propojí a kuře již nemusíte dále dochucovat. Následně posypte plátky kuřecích prsou také strouhaným sýrem. Nyní jsou připraveny na balení.

Jak na zabalení do listového těsta?

To se může jevit jako oříšek, ale není to nic složitého. Základem je vyválet si z listového těsta obdélník, který budete nařezávat zhruba po 2 centimetrech z obou stran, až ke středu, kde necháte cca. 5 centimetrů pruh. Na ten položíte kuřecí prso a jednotlivé nářezy začnete přes maso střídavě překládat. Tím maso uzavřete v listovém těstě. Jde o techniku, která také dokonale vypadá, o čemž se přesvědčíte už při servírování. Následně můžete těsto potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.

Položte na plech a hurá do trouby

Jakmile máte zabaleny všechny kousky masa, už je můžete pokládat na plech, který je vystlaný pečicím papírem. Tím zajistíte, že nedojde k připalování. Jakmile jsou na pechu, mohou zamířit do předehřáté trouby. Optimální teplota je kolem 200 stupňů Celsia. Jakmile rolády v troubě necháte, pečte je v rozmezí zhruba 40 – 50 minut. Cílem by měla být dokonalá zlatavá barva na povrchu. Po dobu, co se pečou, můžete chystat přílohu. Jelikož se jedná o jídlo poměrně syté, může se hodit zeleninový salát. Nebo může jít o pečené brambory či pečenou zeleninu, kterou lze zároveň připravovat na druhém plechu v troubě s masem. Ideální, jak její provoz využít naplno.

Sdílejte článek