David Hampl
30 listopadu, 2018

Znáte ty chuťovky, do kterých se doslova zamilujete a potom je musíte mít na stole doslova denně? Pokud ano, rozhodně se mezi ne zařadí také bramborové rohlíčky se sýrem. Budete je milovat jak vy sami, tak jimi budete zcela jistě hostit také všechny návštěvy. To proto, že jsou skutečně dokonalé. A přitom jsou jednoduché a suroviny má víceméně každý doma.

Co si na bramborové rohlíčky se sýrem připravit?

O čem bude tento recept už celkem dobře plyne ze samotného názvu. Půjde o zajímavou pochoutku, která vás zaručeně uspokojí svou chutí a to i přesto, že je z celkem levných a dnes základních surovin, jakými jsou brambory. Stačí ale správné dochucení a příprava a skvělý výsledek je tu. Co budete potřebovat?

  • 200 gramů brambor
  • 100 gramů mouky
  • Tvrdý nebo jakýkoliv jiný sýr
  • Olej a sůl

Nachystejte si brambory

Ty jsou základem. Nejprve je nutné je samozřejmě důkladně oloupat. Potom je omyjte, nakrájejte na menší kusy a dejte je vařit. A to klasicky v osolené vodě, zhruba na 30 minut. Když budou vařeny déle, nic se neděje. Po uvření samozřejmě brambory přecedíte a necháte je v otevřeném hrnci lehce chladit, dokud je nezvládnete vzít do ruky.

Připravte si těsto

Jakmile jsou brambory připravené, můžete začít dělat těsto. Chutné bramborové rohlíčky se sýrem vznikají tak, že brambory rozmačkáte podobně, jako když začínáte dělat kaši. V té však nebudete pokračovat, jelikož v danou chvíli přidáte do brambor mouku, v případě potřeby je také dochutíte solí a následně začnete tvořit těsto, které by se mělo vzájemně dokonale propojit, až vám vznikne jednotná hmota. V případě potřeby je možné přidat buď mouku, neb o i trochu vody.

Vytvořte rohlíčky

Jak? Těsto vezmete a jednoduše ho vyválíte na tenkou vrstvu těsta. Nyní si vezmete nůž a budete z něho vyřezávat pravidelné a stejně velké trojúhelníčky. A to stále dokola, dokud budete mít těsto. Z trojúhelníčku následně vytvoříte rohlíček. A to tak, že nejprve do jeho středu dáte kousek nastrouhaného sýra a potom ho zabalíte. Pokračujete stejně u všech, co máte nachystaných.

Smažte na pánvi

Rozehřejte si pánev, dejte na ní olej a potom už jenom vkládejte bramborové rohlíčky se sýrem. Ty smažte z obou stran několik minut, dokud nedocílíte dokonalého vzhledu, který bude zlatavý. Jelikož brambory jsou již hotové a vařené, dlouhá doba smažení není zase až tak nezbytná. Podávejte, dokud jsou teplé, jelikož to je sýr ještě dokonale rozteklý a nejlepší.

Sdílejte článek