David Hampl
22 ledna, 2019

Mít k dispozici rajčatový základ je podle mnohých receptů spojeno s tím, že je nutné ho pro uchování zavařit. To ale nemusí být pravda. My přinášíme recept, kdy zavařování není nutné. I díky tomu můžete častěji vařit guláše, těstoviny s chutnými omáčkami, nebo pizzu. Stačí si základ jednoduše udělat do sklenic, které následně uložíte. Vydrží vám celý rok a tak ji máte kdykoliv budete potřebovat vždy při ruce. A když dojde, jednoduše připravíte novou. Jak uvidíte, postup je maximálně jednoduchý.

Jednoduché a chutné

Když koupíte rajčatový základ v obchodě, moc si nepochutnáte. Obvykle poznáte, že bylo na něčem šetřeno. Chuť rozhodně není nijak ideální. Nehledě na to, že nevíte jaká rajčata byla použita. K tomu všemu se musíte potýkat s konzervanty a jinou chemií, která je do sklenic dávána pro barvu, chuť a také pro trvanlivost. Přitom když víte jak na to, připravíte si lepší chutnou alternativu, která vydrží rok bez konzervantů i zavařování.

Co budete potřebovat?

Jedná se o rajčatový základ, který se využije jak v české kuchyni u gulášů, tak v italské kuchyni u pizzy a různých omáček. Ingredience však nejsou nijak složité a vlastně platí, že jsou potřeba pouze dvě jediné. Je třeba si připravit:

  • 2 kilogramy rajčat
  • 300 gramů česneku
  • 50 gramů soli

Hladká konzistence je základ

Nejprve je třeba dokonale umýt rajčata. Loupat je není třeba, stejně jako je není třeba vykrajovat. Přesto bude výsledek dokonalý. Po umytí je stačí jenom nakrájet na menší kousky. Podobně je to s česnekem, který oloupete a následně umyjete. Krájet ho není třeba, jelikož mohou zůstat celé stroužky.

Obojí následně zamíří do klasického kuchyňského mlýnku. Je jedno, zda se jedná o ten ruční, nebo elektrický. Rajčata i česnek jím prožeňte a získáte přesně tu konzistenci, která je pro danou rajčatovou omáčku ideální jak z hlediska konzistence, tak z hlediska dalšího zpracování. Nyní už stačí přidat jenom sůl a poté vše důkladně promíchat.

Nechte provařit

Nyní už stačí dát směs do hrnce a pomalu přivést k varu. Jakmile se vše začne vařit, tak přiklopte poklicí a nechte zhruba 5 minut probublávat. Tato doba stačí k tomu, aby vše povolilo a propojilo se a zároveň se zachovala barva, chuť a také důležité živiny. Jakmile je provařeno, již můžete rozdělovat do sklenic.

Do sklenic nalívejte ještě horké

Ideální je, když jsou sklenice nahřátá, jelikož tak se lépe udrží potřebná vysoká teplota. Směs ihned ze sporáku nalijte do sklenice a tu poté pevně šroubovacím víčkem uzavřete. Takto to udělejte u všech sklenic. Nechte je na kuchyňské lince pomalu chladnout. Že se tak děje zjistíte, že se začne lehce deformovat víčko směrem dovnitř. Děje se to stejné, jako při klasickém zavařování a sterilování. To ale není v tomto případě nutné.

Pozor na kontaminaci

Takto připravená směs vám klidně vydrží celý rok. Co jí může uškodit? Kontaminace. Proto je třeba sklenice důkladně vymýt nejprve prostředkem na nádobí a potom vodou. My doporučíme i jejich vyvaření v páře. To má výhodu nejenom v tom, že spolehlivě eliminujete všechny bakterie. Mát to výhodu také v tom, že budou sklenice nahřáté tak, jak je potřeba.

Kde a jak skladovat?

Je to stejné, jako u celé řady jiných věcí. Důležité jsou dva parametry. Je to chlad a je to také temno. To znamená, že se může jednat třeba o spíž, stejně jako se může jednat třeba o sklep, nebo můžete tuto rajčatovou omáčku nechávat klidně ve vaší lednici. Ve všech případech docílíte toho, že máte celý rok k tomu, že když budete chtít udělat nějakou dobrotu, budete přesně vědět, kam sáhnout a co vám práci ulehčí a jídlo vylepší.

Sdílejte článek