STAROČESKÝ RECEPT: Tuto sváteční pečenou bramboru používaly naše babičky jako přílohou k výjimečným jídlům. Zvládnete to také!

  • 1 kilogram větších brambor
  • 30 gramů (upravíme do dnešní doby a doporučíme parmezán)
  • 60 mililitrů olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce petrželky
  • Sůl a pepř

Nachystejte brambory

Začínáme tím, že je potřeba nachystat si brambory. Nejprve je důkladně oloupejte a potom je omyjte, abyste je zbavili všech nečistot. Následně nastává v podstatě nejkomplikovanější fáze spojená s tím, když se rozhodnete, že sváteční pečená brambora bude ideální přílohou. Brambory je totiž nutné adekvátně nakrojit. A to tak, že nejprve provedete řezy v rozmezí zhruba 1 centimetr postupně podélně,  potom příčně. Řezy však nedokončujte, jelikož je veďte zhruba do ¾ brambory, aby si zachovala svůj kraj. Když se na takto nařezanou bramboru podíváte, tak uvidíte vytvořené čtverce. To je jistota, že máte vše správně. Jakmile jsou brambory hotové, ponořte je do studené vody. Tím zajistíte, že nebudou šednout, stejně jako zajistíte i to, že pustí přebytečný škrob.

Nachystejte směs koření

Nyní je na místě připravit si směr koření. Zde je postup velmi jednoduchý, jelikož základem je vzít olej, ten nalít do mísy a do ní postupně přidat všechny ingredience, včetně prolisovaného česneku. Následně je třeba vše důkladně promíchat. Toto je také fáze, kdy můžete nejvíce experimentovat. Je pravdou, že sváteční pečená brambora může mít celou řadu různých variací, s ohledem na vaše požadavky. Můžete tak přidávat to koření, které máte rádi. Ať už jde o chuť, barvu, nebo třeba pikantnost.

Čtěte také: Že jsou hudební styly, které jsou od sebe na míle vzdáleny a nemají vůbec nic společného? Velký omyl. Souznění lze najít vždy. Budete překvapeni, jak skvěle zní spojení opery a hudby, která je opravdu tvrdá

Pokračování článku na další stránce