David Hampl
13 dubna, 2020

Vývary z kostí bychom měli jíst každý den. Ne nadarmo se tato tekutina považuje za univerzální léčivo a její účinky znali už lidé ve starověku. Správný vývar je totiž úplně plný živin a zdraví prospěšných látek, které jsou zásadní pro správné fungování lidského těla, včetně jeho imunitního systému, který nás chrání proti působení nepřátelských mikrobů způsobujících nemoci. Když si dáte vývar aspoň čtyřikrát do týdne, žádný virus si na vás netroufne.

Tuto životadárnou tekutinu nemusíme jíst jen ve formě polévky, ačkoliv ta je, jak říká staré pořekadlo, grunt neboli základ zdravé stravy. Jejím přidáním do omáček nejenže prospějete svému zdraví, ale hlavně taky jazyku. Takový šmrnc, který jídlu dodá správný vývar totiž ani tím nejdražším a nejlepším kořením nedoženete.

Správný vývar se vaří pomalu a dlouho

Dnešní extrémně zrychlená a uspěchaná doba trpělivosti nepřeje. V případě výroby vývaru bychom se jí však měli důkladně obrnit, protože ten správný musí na kamnech lehce probublávat klidně i den či dva. Samozřejmě použitelný je i po kratší době vaření, nicméně čím déle se připravuje, tím více prospěšných látek se do vody z kostí dostane. A po zmíněných dvou dnech už se z pouhé potraviny stává lékem.

Kromě kostí a masa lze do hrnce přidat ještě několik dalších složek, které podpoří nejenom báječnou chuť, ale také zdravotní účinky. Mezi tyto přísady patří cibule, česnek, celer, mrkev, petržel, řepa, rajčata, pepř nebo třeba i čerstvý zázvor.

Zdravotní účinky kostních vývarů

Nebudeme vás už déle napínat a povíme si, které benefity našemu zdraví pravidelné přidávání vývarů do jídel přinese.

Krásná pleť

Kosti obsahují obrovské množství kolagenu, který je základní stavební látkou kožních tkání, ale také nehtů a vlasů. Když budete jíst vývary pravidelně, vaše pokožka bude pevná a pružná. Díky tomu se vyhladí i jemnější vrásky a budete tak vypadat o pár let mladší.

Klidný spánek

Aminokyselina Glycin, která se ve vývarech vyskytuje ve vysokém množství, je základní molekulou pro stavbu bílkovin, z nichž jsou vytvořeny úplně všechny buňky v těle. To pomáhá mimo jiné udržovat v kondici nervový systém a pomáhá mozku během spánku lépe odpočívat a díky tomu se budete po probuzení cítit uvolněnější a svěží.

Ochrana a regenerace kloubů

Nejrůznější kloubní choroby od artrózy přes dnu až po revma trápí stále větší množství čím dál mladších lidí. Na vině je řada faktorů, mezi nimiž je i chudá strava, přílišné namáhání kloubů během sportu i prodělaná zranění. Problém je, že se v těchto případech narušuje a odírá přirozená chrupavčitá kloubní výstelka, což odhaluje kosti, které se o sebe vzájemně třou a vytváří tak bolest. Obnova kloubní výstelky není nic snadného, ale existuje několik potravin, které tomu výrazně napomáhají. Jednou z nich jsou právě velmi dlouho vařené kostní vývary, jež z vyvařovaných kostí převezmou veškerý obsažený kolagen, který se po jeho konzumaci stane součástí našich vlastních kloubních struktur.

Sdílejte článek