David Hampl
23 ledna, 2020

Jak vypadají a jak se dělají klasické palačinky, to jistě víte. Co ale jistě nevíte, to je fakt, že existuje jejich zajímavá inovace. Ta vám ukáže, že se dají použít také brambory, nebo pažitka. Obýváte se výsledku? Přesvědčíme vás o tom, že nemusíte.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Jestliže rádi experimentujete a budete chtít zkusit i tyto palačinky, podívejte se společně s námi na recept. Základem jsou tyto běžné suroviny:

  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 550 ml perlivé vody
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • Mouka dle potřeby
  • 2 střední brambory
  • 1 hrst pažitky

Brambory jedině vařené

Začíná se s bramborou. Ty omyjte, vložte je do hrnce a vařte je ve slupce, dokud nebudou měkké. Potom je nechte vychladnout. Následně je už můžete oloupat a začít krájet na plátky zhruba půl centimetru široké. Dejte je na talíř a odložte stranou. Chvíli teď nebudou potřeba. Ideální je také brambory přikrýt, aby neokorávaly.

Klasické těsto na palačinky

Jak na něho jistě víte. Stačí smíchat všechny ingredience, kromě pažitky. Základem je to, aby bylo vaše těsto bez hrudek a mělo krémovou a stále dostatečně tekutou konzistenci. Pokud jste palačinky již v minulosti dělali, jistě víte jak na to. Když je těsto příliš vodnaté, přidejte trochu mouky. Pokud naopak příliš tuhé, zřeďte vodou. Když máte mixér, rozhodně ho použijte. Těsto bude více nadýchané. Potom ho nechte asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Jedině na pánvičce

Klasické palačinky se smaží na pánvičce a tento recept nebude výjimkou. Tu si rozehřejte, přidejte na ni trochu oleje a následně naběračkou nalijte těsto tak, aby se dostalo až do krajů a nebylo příliš vysoké. Rychle do pánve přidejte také několik koleček nakrájených brambor a smažte z jedné strany. Když začnou být okraje palačinky hotové, můžete ji otočit a smažit i z druhé strany. Opět ideálně do zlatova. Potom přendejte na talíř, posypte trochou pažitky a můžete ochutnat.

Sdílejte článek