Také patříte mezi 97 % lidí, kteří vaří rýži špatně? Nebo jste naopak ve skupině těch, kteří vědí jak na to? Dokonce i profesionální kuchaři ji vaří špatně. Jak je to možné? Jejich pokrm obsahuje mnoho arsenu -
Menu

Také patříte mezi 97 % lidí, kteří vaří rýži špatně? Nebo jste naopak ve skupině těch, kteří vědí jak na to? Dokonce i profesionální kuchaři ji vaří špatně. Jak je to možné? Jejich pokrm obsahuje mnoho arsenu

Rýže je celosvětově nejznámější plodina, která je využívána po celém světě jako příloha. Existuje obrovské množství různých druhů rýže, přičemž se liší jak svou chutí, tak i vzhledem, stejně jako konzistencí nebo tím, na jaké jídlo je taková rýže vhodná. Poslední průzkumy ukazují, že až 97 procent populace vaří rýži špatně. To proto, že v ní nadále zůstává pro tělo velmi nebezpečný arsen. Ten se do ní může dostat přirozenou cestou během pěstování. Cílem každého by měla být co možná největší snaha o to, aby byl eliminován. Ne každý ale ví, jak na to!

Jak je možné, že rýže arsen obsahuje?

Mnoho lidí ani neví, že tuto nebezpečnou látku může rýže obsahovat. Jak se do ní dostane? Je to celkem jednoduché. primárně je to především z hnojiv, které se na rýžových plantážích pravidelně používají. Průmyslová hnojiva ho obsahují a ten se poté dostává do samotné rýže už během pěstování. Také nelze zapomínat na to, že se arsen z hnojiv dostává také do samotné půdy. I pokud by se následně s hnojením přestalo, je ho v půdě tolik, že se stejně do rýže dostane. I proto je třeba být na pozoru a vědět, jak ho z tohoto jídla eliminovat.

Nutno dodat, že to nemusí být nutně jenom pěstování. Arsen se může do rýže dostat také z jednotlivých nádob, ve kterých je dále distribuována. Není nic neobvyklého, že například v Číně se na složení příliš nedbá a tak může být arsen i zde. A tak ho rýže absorbuje i při transportu. O důvod více být na pozoru.

Jaké je množství arsenu v rýži?

Nutno říci, že to se nedá s určitostí říci, jelikož vždy záleží na mnoha faktorech včetně toho, odkud pochází a jak je distribuována. Nutné je však dodat, že se s jeho obsahem i tak nějak počítá. I když to zní zvláštně, tak jsou určité konkrétní normy, kde mluvíme o limitech, které by se měly dodržovat. Faktem ale je, že každá země může mít limity jiné, stejně jako je třeba dodat, že není kontrolováno každé zrníčko. Kontroly jsou namátkové a nikdo neví, jakou rýži jí.

Co může arsen způsobovat?

Podívejte se také na to, co může tato látka ve vašem jídle způsobovat. Je toho celkem dost a proto je vhodné být na pozoru. Mezi prokazatelné zdravotní problémy dnes patří třeba kardiovaskulární onemocnění, stejně jako selhávání a poruchy ledvin, ale i vznik rakoviny. Zapomínat dále nelze ani na problémy s cukrovkou, tedy takzvaný diabetes.

Jak správně vařit rýži? Podívejte se na osvědčený postup

Jaká je ona správná metoda, která pomůže v tom, že se podstatné množství této nebezpečné látky z rýže eliminuje? Je třeba rýži důkladně propláchnout. Vhodná je studená, až ledová voda. Tou je vhodné rýži propláchnout minimálně 7x. Díky tomu se z ní odstraní škrob, který právě arsen velmi často obsahuje. Jeho množství se tak v rýži sníží na naprosté minimum. Některé studie dokonce uvádějí, že takové proplachování vede k tomu, že se obsah arsenu sníží až o celých 80 procent, což je pro lidské zdraví velmi důležité číslo.

Pokud chcete dodržet ještě náročnější postup, můžete. Po proplachování je třeba rýži také důkladně vysušit papírovou nebo látkovou utěrkou, která dokáže odsát jakékoliv zbytky této látky. Dále nelze zapomínat ani na to, že je třeba ji vařit v kvalitních hrncích, v kvalitní vodě a s použitím nezávadné soli. Díky tomu vám bude nejenom chutnat, ale bude také zdravá.

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Máte obavy z klíšťat? Již nemusíte! Slováci přišli s naprosto…

Klíšťata jsou každoročním trápením, kterého není lehké se zbavit. Navíc jsou čím dál nebezpečnější a jedno jejich kousnutí může mít…
ZDRAVÍ

I když máte prázdnou peněženku, noste v ní jednu unikátní…

Měď byla prvním kovem, který kdy lidé používali. Středovýchodní řemeslníci přidávali tento lesklý, oranžovo-červený prvek do šperků, nástrojů, plavidel, nádobí…
ZDRAVÍ

Většina používá tento kořen jenom při nachlazení. To je dost…

Zázvor je rostlina s listnatými stonky a nažloutlé zelené květy. Zázvorové koření pochází z kořenů rostliny. Zázvor je původem z…
ZDRAVÍ

Je vám 40 a více let a nepijete tento zázračný…

Je Vám 40 a více let? Začínají Vás pobolívat klouby? Jste častěji unavení a trápí Vás otoky na končetinách? Vaše…
ZDRAVÍ

Sezóna je tady! Jezte toto ovoce kdykoliv je to jenom…

Aktuálně vrcholí sezona jednoho druhu ovoce, který má u nás velkou tradici a který je u nás velmi populární. O…
ZDRAVÍ

Neuvěříte čeho dosáhnete, když na 30 minut ponoříte své nohy…

Na nohou se vyskytují přirozené energetické zóny. Pokud aktivujete některou z nich, můžete stimulovat určité orgány ve vašem těle. A tím…