David Hampl
28 března, 2019

Dnes se v tuzemských kuchyních často experimentuje. Bohužel to vede k tomu, že výsledek je spíše negativním, než že by přinášel něco nového. Ostatně to jasně dokazuje případ různých koláčů. Když si najdete recept na jablečný koláč, který pochází z hlavy mladých kuchařů, nikdy nebude tak dokonalý, jako tento recept. Ten pochází od našich babiček, které moc dobře věděly, co je dobré. Inspirujte se a upečte si takový koláč z jablek, jaký vám chutnal v dětství a který lze označit za nejlepší variantu.

Ingredience jsou běžně dostupné a patří sem jenom základní suroviny

V minulosti se používalo to, co bylo běžně dostupné. Tomu také odpovídá seznam ingrediencí. Babičky věděly, jak vše kombinovat, aby byl výsledek opravdu nejlepší. A to je případ i tohoto jablečného koláče. Aby se vám povedl, je třeba připravit si tyto věci:

  • 40 dkg nastrouhaných oloupaných jablek
  • 40 dkg mouky
  • 40 dkg cukru krupice
  • 20 dkg másla
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci skořice
  • 1 hrst rozinek

Příprava těsta začíná oddělením vajíček

Těsto se začíná tím, že se vezmou vejce a oddělí se bílek od žloutků. Z bílků se vyšlehá klasický tuhý sníh. A dá se do lednice, dokud se nepřipraví ostatní suroviny. A to máslo, které se následně smíchá s cukrem a k tomu se přidají také nastrouhaná jablka. Ta doporučujeme strouhat spíše na jemnější konzistenci, díky čemuž je mnohem lépe vpravíte do základu těsta. Třetí fází přípravy těsta je použití žloutků, které se rozmíchají společně se skořicí. Do vzniklé konzistence se následně přidá právě máslo s jablky a následně také mouka. Vše so důkladně promíchá, a to buď ručně, nebo s využitím kuchyňského robota. Jako poslední se přidává sníh z bílků, kde už je nutné postupovat pomalu a spíše jemně, aby bylo dosaženo požadované nadýchané konzistence.

Těsto je hotovo a jablkový koláč může zamířit do trouby

Tímto krokem byla ukončena příprava samotného těsta. Následně už se může započít příprava na pečení. Vezměte si plech, který by měl být vymazaný máslem a vysypaný ideálně hrubou moukou. Sem následně nalijte samotné těsto. Poté už může plech zamířit do trouby. Teplota by měla být osvědčených 180 stupňů Celsia. Pamatujte, že tento koláč se peče poměrně dlouho, jelikož optimální doba je 35 – 45 minut. Poté ho stačí jenom vyndat a nechat ochladit na pokojovou teplotu. Když si ukrojíte kousek, posypete cukrem a ochutnáte, jistě dáte za pravdu, že recept na jablkový koláč od našich babiček je stoprocentně tím, který nemá absolutně žádnou konkurenci. Chuť to zcela jasně dokazuje.

Sdílejte článek