David Hampl
29 ledna, 2020

Možná si i vy říkáte, co všichni mají na těch donutech? Ve skutečnosti se jedná o americkou variantu koblihy, liší se pouze v tom, že má uprostřed díru. Navíc se blíží masopust, tedy doba, se kterou byly koblihy vždy spojeny nejvíce. Proto vám dnes přinášíme recept na tuto smaženou pochoutku z kynutého těsta, abyste si je doma mohli připravit i vy.

Co budete na přípravu koblih potřebovat?

Těsto na koblihy jednoduše připravíme z půl kilogramu hladké mouky, pěti vaječných žloutků, dvaceti gramů kvasinek, čtyřiceti gramů cukru, padesáti gramů másla pokojové teploty, tří set mililitrů polotučného mléka a trošky soli. K naplnění můžeme použít marmeládu, čokoládový krém či vanilkový pudink.

Postup krok za krokem

Do mísy vlijeme polovinu vlažného mléka, přidáme trochu cukru a rozdrobené droždí. Následně misku přikryjeme utěrkou a uložíme na několik minut na teplém místě, aby vzešel kvásek. V mezidobě v jiné míse rozšleháme žloutky se zbylým cukrem a máslem. Přidáme mouku, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vše následně důkladně zpracujeme v hladké a nelepivé těsto. Na závěr vrchní část těsta a stěny mísy poprášíme moukou, opět přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi hodinu až hodinu a půl kynout.

Jak vytvořit tvar koblih

Připravíme si sklenici či hrnek na vykrajování koblížků a marmeládu či něco jiného k plnění. Vykynuté těsto vyválíme na asi centimetr a půl vysoký plát. Z tohoto plátu pak za pomoci sklenice či hrnku vykrajujeme kolečka a na každé kolečko dáme lžičku marmelády či jiné náplně. Poté koblihy zabalíme a necháme ještě asi čtvrt hodiny odpočinout. Následně si připravíme vyšší pánev či hrnec, do kterého nalijeme olej. Do rozpáleného oleje opatrně vložíme koblihy a po obou stranách smažíme pozvolna dozlatova. Po vyndání už jen z koblih přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem a koblihy pocukrujeme.

Sdílejte článek