David Hampl
4 prosince, 2018

Jsou kusy masa, na která se velmi zapomíná. Pokud se podíváme na ty, které patří do kategorie vepřového masa, tak je to zcela určitě koleno. Přitom se jedná o část, která je velmi chutná, šťavnatá a rozhodně i cenově dostupná. Proto je na místě podívat se na osvědčený a dnes už klasický recept, kterým je pečené vepřové koleno s hořčicí. A samozřejmě s chlebem, který by u daného receptu neměl nikdy chybět.

Co bude na pečené vepřové koleno s hořčicí potřeba?

Také toužíte po tom, aby byl výsledek opravdu maximálně dokonalý a aby vám každé sousto maximálně chutnalo? Pokud ano, je na místě připravit si všechny potřební ingredience, bez kterých to nepůjde. Zároveň musíme říci, že jich není až tolik, jelikož hlavním cílem bude zachovat onu hlavní chuť masa. Připravte si tedy.

  • 1 vepřové koleno
  • 6 stroužků česneku
  • Sůl a pepř
  • Hořčici

Nejprve špikujte

Česnek se k vepřovému kolenu skvěle hodí. Aby dostalo jeho chuť a vůni, je třeba vepřové koleno nejprve takzvaně špikovat. Jedná se o postup, kdy přímo do masa strčíte kousky česneku. Jak na to? Česnek nejprve oloupejte a každý stroužek překrojte na půl, aby měl ostrou špičatou hranu. Potom si vezměte nůž, zapíchněte ho do masa, párkrát zakruťte a po jeho ploše strčte do masa česnek. To je metoda špikování, která zajistí, že česnek bude tam, kde má být.

Na noc naložte

Dále je třeba maso minimálně na noc naložit. A to tak, že smícháte hořčici, dále také sůl a pepř a celou směsí koleno důkladně potřete. Je nutné, aby se tato marináda dostala opravu úplně všude. Takto maso zabalte do potravinářské folie a nechte ho minimálně po celou noc uležet.

Můžete začít s pečením

Nyní se dostáváme k nejdůležitější fázi, po které vznikne lahodné pečené vepřové koleno s hořčicí. Maso je třeba vybalit z folie a naopak zabalit do alobalu. Potom je třeba položit ho na pekáč a vložit do trouby. Teplota je klasických 180 stupňů Celsia.

Základem je pečení po dobu 45 minut, kdy bude koleno zabalené v alobalu. Potom alobal sundejte a nechte dalších 45 minut péct. Pokud by šťáva v pekáči ubývala, je vhodné přilít trochu vody. Po dané době, kterou je přesně 1,5 hodiny, je možné koleno vyndat.

Jak servírovat?

Můžete ho naporcovat, stejně jako není žádným problémem ani to, že ho budete servírovat celé. Pokud se podíváme na pravou přílohu, je volba celkem jasná. My doporučíme čerstvý a měkký chléb. Samozřejmě jde o pečené vepřové koleno s hořčicí a tak přidejte na talíř i tu. Dále se hodí i beraní rohy a další chuťovky.

Sdílejte článek