Takto vyrobíte až 5 kg univerzálního domácí koření na celý rok za cenu jednoho pytlíčku z obchodu

Žádné jídlo se dnes neobejde bez koření. Jedině to mu dá požadovanou chuť, která se příjemně rozvine ve vašich ústech. Možné samozřejmě je vyrazit do obchodu a tam si koření koupit. To je ale často drahé, mnohdy je plné soli a zapomínat nelze jak na chemii, tak na éčka. Proto je mnohem lepší sáhnout do vlastních zásob. Přinášíme vám recept na domácí kořenící směs, kterou budete milovat.

Co budete potřebovat?

Zajímá vás, co budete na domácí kořenící směs potřebovat a bez čeho se neobejdete? Jak jsme uvedli, jedná se jenom o přírodní suroviny. Žádnou chemii nečekejte. A aby byl výsledek doslova dokonalou explozí chutí, je třeba mít k dispozici toto:

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg petržele
  • 1 kg barevných paprik
  • 0,5 kg celeru
  • 1 květák
  • 20 dkg cibule
  • 20 dkg rajčat
  • 20 dkg tuřínu
  • 2 česneky

Nejprve připravte veškerou zeleninu

Postup přípravy začíná tím, že si nachystáte veškerou zeleninu. Tu očistíte, oloupete, omyjete nebo oškrábete a potom ji nakrájíte na menší kousky a poté ji dáte všechno do mísy. Následně je třeba použít mixér nebo cutter, pomocí kterého ji budete moct dokonale rozsekat na menší kousky. Skutečně mixujte vždy do té doby, dokud vám nevznikne hodně jemná zeleninová. Můžete to trvat nějaký ten čas, ale buďte si jisti, že výsledek za to stojí.

Čtěte také: Neuvěříte, co tato slepice snáší. Vejce ukrývá velké překvapení. Dlouho lidem nikdo nevěřil, že mají tak zvláštní slepice. Proto se rozhodli vajíčko, a hlavně jeho obsah ukázat světu. Budete koukat!

Doplňte solí a dejte do sklenic

Jakmile je směs zeleniny hotová, přidejte na celkové množství 500 g hrubozrnné soli. S ní vše velmi důkladně promíchejte. Potom můžete kořenící směs nandávat do uzavíratelných sklenic. Při tom se snažte o dvě věci. První je ta, že byste měli do každé sklenice natlačit co možná nejvíce zeleniny, aby se neobjevily prázdná místa. Dále je třeba sklenici naplnit vždy až po okraj a potom ji zavřete víčkem.

Sterilizace není potřeba

Unikátní je na tomto receptu také to, že sterilizace zde není potřeba. Sice ji můžete provést, ale i bez ní vám kořenící směs vydrží celkem dlouhou dobu. Jediným konzervantem je zde sůl. Pokud budete sklenice ukládat na chladném a tmavém místě, můžete mít toto zeleninové koření k dispozici i pár měsíců.