Taky se Vám už někdy povedlo připálit hrnec tak, že jste ho museli vyhodit? Tak pro příště už nemusíte, postačí si jen přečíst tyto geniální triky jak na znečištěné hrnce!

Každá šikovná žena se neustále snaží ve své domácnosti udržovat čistotu a pořádek. Hovoříme-li pak o kuchyni, tak to zpravidla platí dvojnásob. Jak ale asi všichni známe z vlastní zkušenosti, při vaření se čast udělá mnoho nepořádku. Nemluvě o tom, kdy se nám podaří připálit hrnec či pánev. To nám totiž dokáže otrávit život dost jednoznačně!

Pokud se Vám tedy podaří něco připálit, či jen chcete oprášit starší nádobí, které už nějaký ten měsíc, či rok leželo ladem, pak musíte sáhnout po něčem silnějším než jen po klasických mycích prostředcích. Pamatujte si tedy, že na mastnotu, černé skvrny, připálené zbytky jídla či saze, je třeba něco silnějšího. My se dnes s Vámi podělíme o tyto úžasné babské rady!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Lepidlo PVA a jádrové mýdlo

Tato metoda je vskutku účinná a dokáže vyčistit i staré nádobí, netknuté již pár let. Metodu můžete použít na nádobí z jakéhokolik materiálu, např. i na litinové hrnce.

Čtěte také: Úžasně nadýchaný a vláčný tvarohový koláč

Vezměte si 4 l vody, 1/2 strouhaného jádrového mýdla a 1 PL PVA lepidla. Směs pořádně promíchejte a nalejte do připálených hrnců, kde směs cca 30 minut povařte. Stejný proces platí i pro vnější stranu.

Jedlá soda

Soda není vhodná pro smaltované nádobí, nicméně drobnější nečistoty pomocí houby jednoduše odstraníte. V případě odolnějších skvrn pak smíchejte sodu s trochou vody a vytvořte pastu, bude se Vám lépe aplikovat. Třetí možností je také směs vody, sody a octa, nejlépe ve větší nádobě, ve které bude možné špinavé nádobí vyvařit.

Kuchyňská sůl

Právě sůl je vhodná k čištění výše zmíněného smatovaného a hliníkového nádobí, nikoliv však pro výrobky z nerezu. Zcela postačí, když do poškozené nádoby smícháte vodu s větším množstvím soli a přivedete k varu, alespoň po dobu 30-60 minut.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Ocet

Právě ocet je odpovědí na špinavé nerezové nádobí! Stačí nalít ocet do postižené nádoby a nechat působit 2-3 hodiny.

Kyselina citronová

Ani kyselina citronová není bohužel vhodná na čištění smaltovaného nádobí. Nicméně, výborně si poradí s připáleninami, mastnotou i vodním kamenem. Postačí, když do vody přidáte 2 PL kyseliny citronové a tuto tekutinu poté zahřejte na mírném plameni. Doporučujeme vařit cca 15 minut a poté normálně opláchnout.