Milujete sýry? Všechny druhy? Pak Vás jistě potěší dnešní recept na výrobu domácího sýra. Ačkoliv by si to pomyslel jen málokdo, je poměrně snadné a rychlé vyrobit si v pohodlí Vašeho domova Váš vlastní sýr a přitom nebudete potřebovat ani nějaké zvláštní přísady. Zaručujeme Vám, že Váš ručně vyrobený sýr bude chutnat daleko lahodněji, než ten klasický kupovaný!
Reklama
Co budete potřebovat?
- 1 l mléka
- zakysanou smetanu
- 60 g másla
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlé sody
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Do malého hrnce si nalijte mléko a pozvolně při střední těplotě ho zahřejte.
- Mléko poté přefiltrujte např. přes gázu do jiné nádoby a přidejte máslo, sůl a sódu na pečení.
- Nádobu poté umístěte opět na plotnu a pomalu přimíchávejte smetanu, cca po dobu 10 minut. Hmota by měla mít krémovou konzistenci.
- Směs následně nechte při velmi nízké teplotě chvíli odstát.
- Potom směsm přelijte do několika menších nádob. Velikost nádob záleží na tom, jak velké si sýry přejete mít.
- Nádoby uzavřete, např. plastovými kryty a umístěte do ledničky, případně na balkón/terasu, kde je v současnosti, vzhledem k ročnímu období, dostatečně nízká teplota.
- Sýr takto nechete 1-2 dny, dokud neztuhne, což je ta správná konzistence.
- Následně už stačí jen sýr nakrájet a můžete ho podávat.
Tip!
Při přípravě sýra doporučujeme použít Vaše oblíbené bylinky i oblíbený druh mléka (kravské/kozí/ovčí).
Dobrou chuť přejeme!
Reklama