Jste milovníkem sýrů? Pak právě pro Vás je tento jednoduchý recept na výrobu chutného a jemného sýra! Jistě Vás potěší, že recept můžete snadno přizpůsobit svým vlastním chutím!

Milujete sýry? Všechny druhy? Pak Vás jistě potěší dnešní recept na výrobu domácího sýra. Ačkoliv by si to pomyslel jen málokdo, je poměrně snadné a rychlé vyrobit si v pohodlí Vašeho domova Váš vlastní sýr a přitom nebudete potřebovat ani nějaké zvláštní přísady. Zaručujeme Vám, že Váš ručně vyrobený sýr bude chutnat daleko lahodněji, než ten klasický kupovaný!

Co budete potřebovat?

  • 1 l mléka
  • zakysanou smetanu
  • 60 g másla
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL jedlé sody

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

  1. Do malého hrnce si nalijte mléko a pozvolně při střední těplotě ho zahřejte.
  2. Mléko poté přefiltrujte např. přes gázu do jiné nádoby a přidejte máslo, sůl a sódu na pečení.
  3. Nádobu poté umístěte opět na plotnu a pomalu přimíchávejte smetanu, cca po dobu 10 minut. Hmota by měla mít krémovou konzistenci.
  4. Směs následně nechte při velmi nízké teplotě chvíli odstát.
  5. Potom směsm přelijte do několika menších nádob. Velikost nádob záleží na tom, jak velké si sýry přejete mít.
  6. Nádoby uzavřete, např. plastovými kryty a umístěte do ledničky, případně na balkón/terasu, kde je v současnosti, vzhledem k ročnímu období, dostatečně nízká teplota.
  7. Sýr takto nechete 1-2 dny, dokud neztuhne, což je ta správná konzistence.
  8. Následně už stačí jen sýr nakrájet a můžete ho podávat.

Tip!

Při přípravě sýra doporučujeme použít Vaše oblíbené bylinky i oblíbený druh mléka (kravské/kozí/ovčí).

Dobrou chuť přejeme!

Čtěte také: Tuto bylinu bystě měli pěstovat nejenom na zahradě, ale i doma. Kromě toho, že krásně voní má i mnoho zdraví prospěšných vlastností. O jaký přírodní zázrak se jedná a co dokáže udělat s vaším zdravím?