Tato jedna věc má více antioxidantů než borůvky, více železa než špenát a více vitamínu A jak mrkev. Co to je? -
Menu

Tato jedna věc má více antioxidantů než borůvky, více železa než špenát a více vitamínu A jak mrkev. Co to je?

Někteří možná hned víte, o čem je řeč. Mnozí z nás však nemají ani tušení. Je to tak? Řeč je o zázračné potravině, o níž se ve světě začalo mluvit jen několik let dozadu, přičemž jsme se o ní mohli doslechnout jako o zeleném zázraku či tajemství zdraví starověkých Aztéků. Dnes, kdy se již o této potravině dozvídáme stále více a více, víme, že je velkým kamarádem vegetarinů či veganů kvůli bílkovinám. Nejde tu však jen o ně. Spirulina je nesmírně bohatým zdrojem důležitých antioxidantů, enzymů, vitamínů a minerálů, což znamená, že bychom kolem ní neměli projít jen tak bez povšimnutí.

Co dělá tuto potravinu tak speciální?

Jedná se o cyanobakterie, resp. sladkovodní modro-zelenou řasu obsahující beta-karoten a chlorofyl. Jak dobře víme, řasy produkují kyslík ve vodě prostřednictvím fotosyntézy podobně jako rostliny. Spirulina je však výjimečná v tom, že neobsahuje celulózu, což znamená, že je pro nás lehce stravitelná.

Dnes najdeme tyto sinice téměř všude, ať už v oceánech, sladkých vodách, vlhkých půdách,… Dokonce i na Antarktidě. Spirulina, kterou si však koupíte ve formě prášku, pilulek či vloček, však pochází z břehů Havaje nebo Jižní Ameriky.

Pokud svou stravu obohatíte o spirulinu, tělo se Vám odvděčí. Výhodnou je zejména pro již zmíněné vegetariány a vegany, kterým může chybět vitamin B-12, jehož je tato řasa opravdu bohatým zdrojem.

Co obsahuje 1 gram spiruliny?

3 100 % víc beta-karotenu (vitamin A) jak mrkev
5 500 % více železa než špenát
600 % více bílkovin než tofu
280 % více antioxidantů než borůvky

Modro-zelené řasy obsahují vitamin B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamín), B6 ​​(pyridoxin), B9 (kyselina listová), C, D a E.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Dejte sbohem problémům s ledvinami. Myslete na prevenci i efektivní…

Mnoho lidí své ledviny podceňuje. Přitom se jedná o jeden velmi důležitý orgán, přes který procházejí doslova všechny tekutiny, které…
TIPY A TRIKY

Chcete mít dokonalá velikonoční vejce? Jsou za hodinu hotová a…

Jak barvíte svá velikonoční vejce vy? Sázíte na klasiku v podobě běžných barev? Nebo využíváte slupky z cibule? Či snad vytváříte obtisky…
TIPY A TRIKY

Sůl není jenom pomocníkem při vaření. Budete ohromeni tím, jaké…

Sůl nad zlato byla pohádka, která říkala, že bez soli se člověk nemůže obejít. Jednalo se o pohádku, která byla…
ZDRAVÍ

Alexandr Drozhennikov představuje svou metodu na zlepšení vašeho zraku. Jeho…

Klasická gymnastika je cvičební metodou, která je unikátní tím, že dokáže prospět a rozhýbat celé tělo. Právě z tohoto popisu vycházel…
ZDRAVÍ

Také patříte mezi 97 % lidí, kteří vaří rýži špatně?…

Rýže je celosvětově nejznámější plodina, která je využívána po celém světě jako příloha. Existuje obrovské množství různých druhů rýže, přičemž…
ZDRAVÍ

Máte problémy se svým trávením a střevy obecně? Potom budete…

Mnoho lidí má problémy se svými střevy. Jak se to může projevovat? Hned několika způsoby. Například tím, že nejsou správně…