Tato kuřecí prsa zapečená se zeleninou vás stoprocentně ohromí

Ať už se má jednat o oběd, nebo se má naopak jednat o večeři, je třeba říci, že známou a populární klasikou jsou dnes kuřecí prsa. Nutno ale říci, že ty si nemusíte nutně dělat jenom klasicky, jak jste zvyklí. Je třeba říci, že existují i zajímavé alternativy. A do této skupiny se stoprocentně řadí tato doslova famózní kuřecí prsa zapečená se zeleninou, která jasně ukazují, že z něčeho zcela běžného a zcela známého je možné vytvořit unikátní jídlo.

Co bude potřeba?

Aby byl náš recept na zapečená kuřecí prsa kompletní, je na místě uvést také seznam všech ingrediencí, které jsou pro přípravu zcela nezbytné a bez kterých se rozhodně nelze obejít. Zároveň platí, že dané ingredience nejsou nijak komplikované a rozhodně nejsou ani drahé. Co přesně budete potřebovat?

  • 1 kilogram větších kuřecích prsou
  • 150 gramů cibule
  • 150 gramů žampionů
  • 150 gramů strouhaného sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • Grilovací koření
  • Rostlinný olej

Důležité je správně připravit maso

Hlavní suroviny, které jsou potřeba, máme zmapovány. Nyní je možné začít zapečená kuřecí prsa připravovat. A vše začíná tím, že se musí maso správně nachystat. Větší kuřecí prsa se nijak nerozkrajují, ani se nijak nenaklepávají. Pouze se do nich provedou v jejich horní části řezy. Ty by měly svou hloubkou vést zhruba do poloviny masa, klidně i níže. Důležité však je, aby nedošlo k totálnímu překrojení, stejně jako je třeba zajistit i to, aby vše drželo tvar. Pokud jde o vzdálenost jednotlivých řezů, je ideální zhruba 1 – 2 centimetry.

Čtěte také: Máte před sebou celkem 6 dveří. Vybrat si a vstoupit můžete jenom do jedněch. Vyberte si jedni konkrétní a nebudete se stačit divit, co vše o vás daná volba prozradí

Maso je třeba marinovat

Jakmile je maso nakrájeno, je možné si na něho připravit i marinádu, do které bude následně naloženo. Zde je třeba smíchat olej, grilovací koření a hořčici. Jedná se o klasický recept, který dnes používá mnoho lidí třeba i při svém grilování. Důležité je maso do dané marinády naložit. Jak proto, že bude více křehké, tak samozřejmě také proto, že nasaje důležité chutě. Ideální je marinovat přes noc. Pokud to není možné, je dobré dodržet čas alespoň v podobě 2 hodin. Samozřejmé je, že maso by mělo být po dobu marinování v chladu.

Příprava zeleniny

Jak na ni? Nejprve se vezme cibule, kterou je třeba oloupat a poté nakrájet na kolečka, která budou široká do 5 milimetrů. Dále vezmeme žampiony, které je vhodné umýt. Loupání u nich není třeba. I tady je nutné žampiony nakrájet, a to na plátky, které budou podobně velké, jako tomu bylo v případě cibule.

Naplnění masa

Nyní přichází ta nejdůležitější chvíle spojená s tím, aby se plněný kuřecí prsa skutečně povedly. Je třeba do daných výřezů postupně vkládat právě kolečka cibule a plátky žampionů. Množství záleží hlavně na velikosti daných otvorů, kdy jasně platí, že co se do kuřecích prsou vejde, to do nich také zcela bez problémů můžete dát. Takto se postupuje u všech kuřecích prsou. Pokud bude zeleniny více, není to na škodu.

Pečení

Přichází na řadu finální fáze, kterou je pečení. Ta je velmi jednoduchá. připravený kuřecí prsa se totiž poskládají na plech, a to nejlépe na pečicí papír. Pokud nějaká zelenina zbyla, je možné ji dát také na samotný plech a připravit ji spolu s kuřecím. Následně se plech dá do vyhřáté trouby, která by měla mít teplotu 200 stupňů Celsia, což je optimální hodnota. Následně se kuřecí prsa pečou zhruba 30 minut. Poté se vyjmou, posypou se strouhaným sýrem a dále se dají opět do trouby. A to na dobu zhruba 10 – 15 minut. Stačí sledovat, jak je sýr rozpuštěný a vhodnou dobu odhalíte snadno.

Následně už stačí zapečená kuřecí prsa se zeleninu z trouby vyndat a podávat. Jako ideální příloha se hodí v podstatě cokoliv, co je spojeno s bramborami. Mohou to být hranolky, mohou to být brambory pečené, stejně jako i varianta vařená.