Tato plodina se dá použít různě. Kvas z červené řepy však nejenom chutná, ale také pomáhá

Červená řepa je mnohými opomíjená, což je velká chyba. A pokud už je využívaná, tak v tom mnoho lidí není příliš kreativních, jelikož ji používají jenom jako doplněk k rizotu. Faktem ale je, že tato zelenina může nabídnout řadu různých úprav. A mezi jednu z nich patří i kvas z červené řepy. Jeho unikátem není jenom to, že dokonale chutná. Je unikátní také proto, že má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv, což je také jeden z důvodů, proč by se na něho nemělo zapomínat. Pokud si chcete jak pochutnat, tak i zlepšit své zdraví, podívejte se na tento zajímavý recept.

Jaké ingredience si na kvas z červené řepy připravit?

Je jasné, co bude onou hlavní a také klíčovou surovinou. Nutno samozřejmě říci, že ta není jedinou a tak k dokonalému výsledku je na místě mít k dispozici ještě několik dalších věcí. Pokud se máme podívat blíže na to, co si na kvas z červené řepy připravit, budou to rozhodně právě tyto konkrétní suroviny.

  • 700 gramů červené řepy
  • 200 gramů cukru
  • 100 gramů rozinek
  • 2 lžíce mouky

Nejprve naporcujte řepou

Nutno říci, že když se připravuje právě kvas z červené řepy, je nutné mít na paměti, že je nutné mít k dispozici řepu čerstvou, tedy syrovou. Nikoliv vařené nebo nakládané varianty, které se v obchodech také prodávají. Jakmile řepu máte, již se můžete pustit do její přípravy. Základem je její důkladné oloupání, po kterém je na místě ji také důkladně omýt od možných nečistot. Potom je třeba ji nakrájet na menší kousky, ideálně o velikosti 1 x 1 x 1 centimetr. Jakmile máte, stačí je jenom nasypat do skleněných nádob, kde bude kvas vznikat.

Čtěte také: Ženy, jste milovnicemi vysokých podpatků? Tak potom si přečtěte tento článek a podívejte se, co to delá s Vaším tělem.

Přidejte ostatní suroviny

Jestliže budete používat více jednotlivých nádob, je třeba myslet na to, že byste měli rovnoměrně rozdělit i bývající suroviny. Zde mluvíme o tom, že je jenom přidáte do nádob, bez jakýchkoliv úprav. Jde tedy o trochu mouky, ale také rozinek a samozřejmě i cukru. To je kombinace, která zajistí onu potřebu kvašení, která je v daném receptu velmi důležitá.

Přilijte vodu

I ta je nezbytnou součástí receptu. Nutno však říci nejprve to, že voda musí být převařený. Zároveň by se nemělo jednat ani o vodu, která by byla teplá. Musí být chladná. Vše se vodou nejenom zalije, ale je třeba hned v samotném úvodu vše dostatečně promíchat, aby se voda dostala všude a aby se hlavně cukr začal v tekutině dobře rozpouštět.

Uzavřete, ale nechte dýchat

Aby se kvas z červené řepy povedl, je nutné vytvořit optimální podmínky pro to, aby správně pracoval. K tomu bude nezbytná uzavřít nádobu například pomocí klasické gázy, nebo také pomocí igelitu, do kterého vytvoříte dírky. Důležité je, aby se k červené řepě dostal vzduch, ale ne nečistoty. Takto nechte nádoby uloženy při pokojové teplotě po dobu nejméně 7 dní. Nezapomínejte na každodenní promíchání, kterým pomůžete k rovnoměrnému kvašení.

Přelijte a uzavřete

Po týdnu kvašení už můžete kvas z červené řepy jenom přelít do požadované nádoby. A to tak, že budete vše filtrovat nejprve přes cedník a potom také přes plátno. Tím zajistíte, že kvas z červené řepy bude mít podobu potřebné tekutiny, bez pevných příměsí. Potom už stačí nádobu jenom důkladně uzavřít a skladovat jak v suchu, tak samozřejmě také v temnu. Zcela ideální se stává lednice.