David Hampl
1 června, 2019

Je to krásné, je to barevné, legračně se to na talířku třese – a hlavně je to absolutně vynikající! Želé už dávno není dezert chudáků – naučíme vás, jak si ho připravit tak, že si na něm dozajista královsky pochutnáte.

Jak na želé

Tento studený dezert se připravuje podobně jako klasická želatina. Důležité ale je, co se přidá dovnitř – od čerstvého ovoce, džemy až třeba po tvaroh a kakao.

Nejzásadnější při přípravě želé je, dodržet správný postup přípravy. Předtím, než začnete, nechte si želatinu rozpustit ve vodě – a to ve studené vodě, která by neměla překročit teplotu 20° C. Horké vody se vyvarujte – želatina by se místo rozpuštění uvařilo.

Pečlivě dodržujte dávkování. To se může lišit podle výrobců, ale zpravidla to je 20 gramů želatiny na  1 litr vody. Je důležité, abyste poměry dodržovaly – když je želé příliš husté, připomíná spíš gumu.

Lahodné mléčné želé

Do želé se dá přidat opravdu skoro všechno. Přidané mléko (případně smetana) krásně zjemní chuť tohoto dezertu. Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci želatiny
  • 0,5 polévkové lžíce vody
  • 3,5 polévkové lžíce mléka
  • 3 polévkové lžíce cukru

Jde o ukázkový poměr surovin. Ze lžíce by samozřejmě bylo želatiny málo. Jako míru tak můžete použít mističku, skleničku, nebo populární hrnečky různých velikostí. Pokud budete chtít, můžete přidat trochu vanilky na dochucení. Postup je následující:

Želatinový prášek přelijte převařenou, ale již vychlazenou vodou. Půl hodiny nechte, aby se voda do prášku vsákla. Pak ještě směs důkladně promačkejte. Mléko zahřejte k varu a přidejte cukr. Provařte a sejměte z tepla.

Do mléka za neustálého míchání přidejte připravenou želatinu. Nechte trochu vychladnout, pokud chcete, ochuťte vanilkou. Směs důkladně promíchejte a přeceďte před sítko (případně ubrousek). Tuhle finální směs nalijte do formiček a nechte na chladném místě vychladit a ztuhnout.

Želé pro milovníky čokolády

Čokoláda je dobrá ve všem – i v želé. Na jeho přípravu budete potřebovat 8 vajec, 200 g moučkového cukru, 1 l mléka, 50 g kakaa, 25 g želatinového prášku a 4 g vanilky.

Příprava je jednoduchá. Nejdříve rozdělte žloutky od bílků. Pak oddělené žloutky smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem rozmíchaným v mléce.

Směr opatrně vařte při nízké teplotě a míchejte, dokud nepřivedete směr do varu. Pak sejměte nádobu z plotýnky a přidejte želatinu (samozřejmě již připravenou ve studené vodě).

Bílky s vanilkou vyšlehejte v tuhý sníh a až směs trochu vychladne, přidejte jej k ní. Opatrně promíchejte, aby sníh nepřišel o svoji strukturu, naplňte směsí formičky a nechte je na chladném místě, aby mohly ztuhnout.

Krémové želé s jogurtem

Na toto lahodné želé budete kromě již klasických 40 g želatiny, 0,5 polévkové lžíce vody a 100 g cukru ještě potřebovat tyto ingredience:

  • 2 polévkové lžíce jogurtu
  • 2 lžíce brandy
  • Citrónovou kůru

Nejdříve nechte chvíli želatinu v co nejstudenější vodě. Pak ji zalijte horkou vodou a opravdu velmi důsledně promíchejte. Jogurt smíchejte s cukrem a oslazený jogurt přidejte do želatinové směsi. Opět promíchejte. Přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a 2 polévkové lžíce brandy.

Směs rozlijte do připravených forem a opět je nechte nějaký čas ztuhnout v ledničce, nebo na jiném chladném místě.

Želatina lehká jako obláček

Výsledkem tohoto receptu je asi nejlehčí a nejnadýchanější želé z celého našeho výběru. Paradoxně na něj potřebujete jen velice málo surovin. Vystačíte si 0,5 l mléka, 2 polévkovými lžícemi cukru, 100 ml vody, 25 g želatiny a špetkou vanilky na dochucení.

Se želatinou postupujte naprosto klasicky – nechte ji namočenou ve studené vodě a počkejte, dokud nenabyde.

Mezitím dejte vařit mléko, ve kterém rozpusťte cukr. Přidejte špetku vanilky. Připravenou želatinu nechce rozpustit v oslazeném mléce. Směs nepřestávejte míchat. Ve chvíli, kdy se vytvoří pěna, můžete s mícháním přestat.

Takto jednoduše je směs hotová – stačí ji opatrně přelít do vhodných formiček (případně můžete vyzkoušet i šálky) a nechat ji na vhodném místě vychladnout.

Osvěžující ovocné želé

Samozřejmě bychom neměli zapomenout ani na želé, do kterého můžete přidat ovoce podle svého uvážen. Borůvky, jahody nebo třeba osvěžující rybíz, vyberte si, na co máte chuť (3 lžíce) a připravte si k tomu tyto suroviny:

  • 1 polévkovou lžíci želatiny
  • 0,5 polévkové lžíce vody
  • 1, 5 polévkové lžíce mléka
  • 4 lžíce cukru

Se želatinou se postupuje pořád stejným způsobem. Nechte ji půl hodiny namočit ve studené vodě. Mezitím můžete přivést do varu mléko a přidat do něj 2 lžíce cukru. Do vařícího mléka za stálého míchání přidejte polovinu připravené želatiny.

Na tento typ želé se nejlépe hodí kovové formičky. Ty předem vychlaďte (např. v mrazničce) a mléčnou směs do nich rozdělte. Vrstva nalité mléčné směsi by měla být vysoká asi 5 cm. Odneste formičky na místo, kde mohou vychladnout.

Doba, kdy se želé chladí, je ideální chvílí na to, připravit si ovoce tak, že z něj vymačkáte šťávu, kterou si odložíte na později. Zbytek ovoce dejte ho hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Směs přidejte druhou polovinu želatiny a důkladně směs promíchejte. Přidejte ovocnou šťávu.

Přineste si vychlazené formičky z již ztuhlou směsí. Nejdřív rozdělte ovocnou směs, a na ni přidejte ještě jednu vrstvu mléčné směsi. Opět nechce ztuhnout a vychladit.

Výhody želé

V poslední době se želé opět dostalo na výslunní dezertů. Svůj podíl na tom mají i zastánci zdravého životního stylu. Lidí, kteří preferují zdravější styl stravování oceňují, že jde o příjemnou alternativou těžkých koláčů a jiného sladkého pečiva.

Navíc se z jedné základní suroviny dá vytvořit mnoho různých druhů, ze kterých si vybere každý. V neposlední řadě dobře připravený želé dezert potěší nejen chuťové buňky, ale i oči – a jak je známo, oči jí přece taky.

Sdílejte článek