Tenhle mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem nejenom unikátně vypadá. Když se do něho zakousnete, zjistíte také, že naprosto famózně chutná

Když máte chuť na něco sladkého a chcete si něco upéct, měl by výsledek v ideálním případě splňovat hned dvě věci. Jaké? V první řadě by se mělo jednat o dezert, který bude už na první pohled skvěle a zajímavě vypadat a bude přitahovat pozornost. Dále je na místě také to, aby váš výtvor i naprosto dokonale chutnat. Co připravit? Máme pro vás recept na mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem. Ten splní oba dva požadavky. Navíc ho zvládnete, i když příliš často nepečete.

Jaký je seznam ingrediencí? Tyto potřebujete na těsto i na náplň

Aby se vám mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem skutečně povedl, je na místě dát dohromady také všechny potřebné ingredience, bez kterých se pochopitelně neobejdete. O jaké se jedná? Začínáme těmi, které jsou určené na těsto. Na něho je na místě připravit si:

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 6 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 dcl zakysané smetany
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 citron – kůru
  • 1 špetku soli

Když máte vše potřebné na těsto, nesmíte zapomínat také na to, že se neobejdete ani bez ingrediencí, které bude potřeba na samotnou náplň. Právě ta dodá výsledku dokonalou chuť, stejně jako i skvělou vláčnost. Co si připravit a bez čeho se neobejdete?

Čtěte také: Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné

  • 15 dkg cukru krupice
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 4 vaječné bílky
  • 3 vejce s odděleným bílkem a žloutkem
  • 2 ml zakysané smetany
  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 citron – kůru
  • 1 sklenici meruňkového džemu
  • 1 hrst rozinek

Příprava těsta je velmi jednoduchá a rychlá

Tento mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem je založený na velmi jednoduchém těstě, o čemž se můžete sami celkem rychle a také celkem jednoduše přesvědčit. Poklud se podíváme, jak na něj, tak je postup velice jednoduché. všechny ingredience stačí jenom důkladně promíchat a těsto je hotové. Určitě doporučujeme použít robota, který vám umí práci podstatně ušetřit a vše zrychlí. Když je těsto hotové, můžete ho nechat odpočinou a začít s krémovou náplní.

Jal na tvorbu krému? Také smíchejte jednotlivé náplně

Jdeme na tvorbu samotného krému. I to je postup velmi jednoduchý a také velmi rychlý. Stačí jenom smíchat vše, kromě vaječných bílků. Ty si dejte zvlášť a ušlehejte z nich hustý sníh. Následně hotový základ krému smíchejte opatrně s vaječnými bílky. Tím je krém také hotový. Znamená to, že už můžete svůj mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem začít kompletovat.

Než ho dáte do trouby, musí mít správnou strukturu

Jak daná struktura vypadá? Velmi jednoduše. Nejprve si vezměte plech, na který umístíte samotné těsto. Když je na svém místě, tak na něho rovnoměrně rozetřete právě daný krém. Snažte se, aby byl všude stejně vysoký a hladký. Následně už může pekáč zamířit do předehřáté trouby. Optimální teplota je v tomto případě 180 stupňů Celsia. Při ní pečte mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem zhruba 30 minut. Potom vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladit a poté horní vrstvu krému pomažte meruňkovým džemem.

Nezapomínejte také na mřížku

Po dobu, co se mřížkový kolář s tvarohem, zakysanou smetanou a meruňkovým džemem peče, je vhodná chvíle si připravit tuhou hmotu z vaječných bílků. Tento sníh bude sloužit právě k přípravě potřebné mřížky. Když koláč vyndáte a namažete džemem, je na místě také ze sněhu pomocí plničky vytvořit onu mřížku, která má jak chuťový, tak i estetický efekt. Když jste se vším spokojeni, ještě jednou dejte plech do trouby. A to zhruba na 10 minut, aby se všechny ingredience jenom zapekli.

Potom opět vyndejte a nechte ochladit. Když má výš výtvor pokojovou teplotu, tak ho můžete nakrájet, servírovat a ochutnat. Posypávat nedoporučujeme, aby došlo k tomu, že bude zachována ona potřebná mřížka.