Dnes pro Vás máme dokonale lehký dezert, který potěší milovníky jahod a lehkosti. Nejlépe chutná vychlazený, a tak je skvělý zejména v letním období! V zimě Vám ale aspoň vydrží déle chutný!
Co budete potřebovat?
- 1 box vanilkového mixu na koláče (plus ingredience požadované na krabici), nebo mouku, vejce, mléko a vanilkový cukr
- 4 šálky nakrájených jahod
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku cukru
- 1 PL citrónové šťávy
- 2 ČL citrónové kůry
- 1 ČL čistého vanilkového extraktu
- 240 ml smetany ke šlehání/bílý jogurt
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 350°. Formu na pečení si vystelte pečícím papírem, případně vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Ve velké misce si připravte koláčové těsto, které poté nalijte do připravené formy a dejte péct.
- Pečte cca 35 minut. Poté těsto vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout.
- Ve středně vysokém hrnci si smíchejte jahody, vodu, cukr, citronovou šťávu, 1 lžičku citronové šťávy a vanilku.
- Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud se jahody nerozpustí, cca 8 minut. Poté směs odstraňte z plotny a nechte vychladnout.
- Pomocí opačné části lžíce si udělejte do připraveného těsta díry.
- Poté nalijte na těsto jahodovou směs.
- Pomocí stěrky aplikujte na jahodovou směs šlehačku, případně bílý jogurt (zakysanou smetanu).
- Ozdobte plátky jahod a citrónovou kůrou.
Dobrou chuť přejeme!