David Hampl
5 června, 2020

Úklid domácnosti není právě favoritem mezi aktivitami, které by člověk rád dělal. Pokud se jedná o běžné uklízení s rychlým výsledkem, díky kterému je náš domov standardně čistý, není úklid zas tak náročnou činností, mezi všemi údržbovými procesy jsou však takové, kterým se radši vyhýbáme. Jednou z nich je i čištění trouby, zejména pokud v ní byl připravován pokrm, kterému se povedlo utéct z nádoby a zapéct se na vnitřních stěnách.

Aby byla trouba hygienicky čistá a zářivá

Když dojde na čištění trouby, obvykle se počítá s velkou dřinou a aplikací agresivních chemikálií, kterým by se mohlo povést zapečenou špínu a zbytky odstranit. Tyto chemikálie se obvykle vyznačují výrazným, a hlavně nepříjemným zápachem, a navíc jejich účinnost není stoprocentní, takže budete muset vždycky vzít do ruky drátěnku. Běžné přípravky navíc vyžadují zahřátí trouby, aby se iniciovaly důležité reakce, kterými jsou napečené zbytky z povrchu vnitřních stěn trouby odstraňovány, čímž se nepříjemný zápach ještě znásobuje.

Domácí přípravek na čištění trouby

Nejste-li fanouškem agresivních chemikálií a dáváte přednost raději přírodním produktům, můžete se spolehnout na tento jednoduchý domácí čistící přípravek, jehož ingredience máte doma určitě po ruce. Jeho účinnost se hravě vyrovná komerčním produktům a vyhnete se nezbytnému několikahodinovému větrání. Na domácí čistič trouby budete potřebovat:

  • ¼ hrnku přípravku na mytí nádobí
  • ½ hrnku citronové šťávy
  • 1 hrnek vinného octa
  • 1 a ¼ hrnku kohoutkové vody

Připravte si nádobku s rozprašovačem a složky do ní vlijte. Pak vše důkladně promíchejte, aby se směs homogenizovala. Aplikujte roztok na znečištění povrch po vrstvách a nechte jej vsáknout. Povrch vnitřních stěn trouby následně vytřete mokrou utěrkou. Díky připravené směsi by měly jít špína i napečené zbytky snadno dolů.

Sdílejte článek