Tento dort původně vznikl jenom jako pokus spojený se smícháním surovin, které měl kuchař. Doma. A výsledek? Dokonalý. Nyní si ho můžete upéct i vy. Až ochutnáte, budete ho vynášet do nebes

Zajímavé je, že některé recepty na skutečné delikatesy vznikají spíše náhodou. Toho je jasným příkladem i tento unikátní dort. Ten vznikl v podstatě tak, že kuchař zkusil netradiční kombinaci těch surovin, které měl po ruce. Neočekával nic světoborného, ale když dort ochutnal, byl to jeden z nejlepších, který kdy vytvořil. Chcete ho ochutnat také? Je to možné. Tady je recept.

Co na něho budete potřebovat?

Není to jenom jeho chuť, nebo zajímavá kombinace surovin, která vás velmi zaujme. Kladem je také to, že samotná příprava není rozhodně nijak složitá a dá se říci, že jí zvládnete rychle, i když se v kuchyni příliš neorientujete. A co si musíte na tento recept nachystat jako první?

  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce džemu
  • 1 lžíce kefíru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mouky
  • 5 g másla

Jedná se o poměr surovin, které jsou optimální a zaručují správný výsledek. Vy si samozřejmě jejich počet upravte podle toho, jak velký koláč máte v plánu péct. Výše uvedené suroviny jsou na těsto. Vy se neobejdete ještě bez těch, které jsou určené na smetanovou náplň. Tady budete potřebovat jenom:

Čtěte také: Vaše oči jsou oknem do Vaší duše… Mohou toho o Vás prozradit více, než zamýšlíte!

  • 0,5 litru zakysané smetany
  • 4 lžíce cukru

Těsto vypracujete snadno

Podívejte se ještě jednou na soupis surovin na těsto. Je zde třeba kefír, nebo marmeláda. Nejde o chybu, jelikož se skutečně jedná o suroviny, které jsou základem. Vypracování těsta není nic složitého, jelikož jde jenom o to jednotlivé suroviny smíchat. Doporučujeme začít těmi tekutými a postupně přidávat ty sypké v podobě mouky. Těsto důkladně vypracujte, aby mělo požadovanou hladkou, ale také lehce tekutou konzistenci.

Pečení je hračkou

Když je těsto hotové, dejte na plech pečicí papír a těsto na něho nalijte. Vyhlaďte ho do roviny a následně už může plech zamířit přímo do trouby. Ideální teplota je klasických 180 stupňů Celsia. Doba pečení je závislá od toho, jak vysoké těsto bude. Doporučujeme rozmezí 205 – 25 minut, což by měla být doba zcela optimální.

Připravte si smetanovou náplň

Zatímco se těsto peče, je čas na přípravu smetanové náplně. I ta je velmi jednoduchá, jelikož jde jenom o to, abyste zakysanou smetanu vyšlehali s cukrem. Jelikož má smetana sama od sebe poměrně tuhou konzistenci, bude výsledek přesně takový, jaká má být. Za všech okolností tedy bude správný.

Můžete začít kompletovat

Je těsto upečeno a smetana nachystaná? Tak můžete kompletovat. Těsto rozdělte na 4 části. Tedy klasickým křížem. Na podnos dejte spodní část, kterou namažte krémem. Následuje další část těsta a opět krém. A to samé opakujte, až vyčerpáte jak těsto, tak krémovou náplň. Tím je tento jednoduchý a unikátní dort hotový.

Samozřejmě je tu ještě finální možnost spojená s tím, že horní část dortu ozdobíte. To už necháme jenom na vaší fantazii. Použít můžete třeba smetanový krém, čokoládu, nebo marmeládu, či například ovoce, nebo vše, co vás jenom napadne. Přejeme, ať se vše podaří a dále vám přejeme také dobrou chuť!