David Hampl
18 prosince, 2019

Také už nevíte, co všechno máte na Vánoce připravovat? Nebaví vás péct stále to samé cukroví a rádi byste zkusili něco nového? Pokud chcete opravdu potěšit svou rodinu a přátele něčím originálním a zároveň skvěle chutným, doporučujeme vám vyzkoušet náš dnešní recept.

Budete potřebovat

Nemusíme vám vysvětlovat, že na přípravu bude potřeba nějaký čas, ale nemusíte se obávat toho, že byste v kuchyni kvůli tomu strávili celý den. Pokud si budete tento lahodný dort chtít připravit, bude potřeba, abyste měli k dispozici následující ingredience: 5 vajec, 5 lžic práškového cukru, 5 lžic mouky; a pro krém: 20 kg cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 vejce, 10 dkg čokolády (60 %), 2 lžíce kakaa a 20 dkg margarínu; pro karamel: 15 dkg práškového cukru, 2-3 lžíce vody, 1 lžička octa a 2 lžičky margarínu.

Karamel, krém a dort

Vejce a moučkový cukr smíchejte v kuchyňském robotu, dokud nezpění a poté přidejte mouku a jemně vše promíchejte dřevěnou lžící. Připravte 6 kusů pečícího papíru a poté na každý z nich natáhněte cca 26 cm kruh. Poté hmotu rozdělte na 6 stejných porcí a rovnoměrně rozložte na pečící papíry. Tyto kousky pečte v předehřáté troubě po dobu 8 až 10 minut. Poté pečlivě vyjměte pečicí papír z pekáče. Talíř na dort nechte zcela vychladit a poté jej rozřežte do cca 23 cm kulatého tvaru.

Do kovové misky přidejte cukr, vanilkový cukr a celá vejce a vytvořte šlehačku. Míchá se přes vodní páru za stálého míchání, dokud nevznikne silnější pěnivá hmota (za mírného zahřívání po dobu asi 10 minut). Čokoláda se také vytvoří vodou a poté se přidá do vaječné směsi. Nakonec přidejte kakao a důkladně promíchejte a nechte úplně vychladnout. Do této hmoty přidejte margarín a promíchejte ho kuchyňským robotem až do zpěnění.

Nechejte ho vychladit

Pro karamel smíchejte cukr s vodou a poté přidejte ocet a margarín. Poté lehce karamelizujte na mírném ohni za stálého míchání. Vezměte si tác s dortem a nalijte na něj horký karamel a rovnoměrně jej vyhlaďte. Potom nařízněte dort nožem a nechte ho úplně vychladnout. Dort rovnoměrně namažte krémem, a nakonec na něj položte karamelový koláč. Poté jej umístěte na chladné místo, aby krém mírně ztvrdl a mohl být snadno krájen.

Sdílejte článek