Rebarbora se objeví přesně, když ji potřebujeme. Tyto neonově růžové stonky, barva brightonské horniny, jsou pěstovány v oblastech Yorkshiru a rozveselují řadu rodin již od prvních jarních dnů. Rebarbora je skrátka dokonalá v kombinaci s hnědým cukrem, ale má také dostatek kyselin, aby se postavila vedle sýra nebo brambor. Dnes si proto připravíme tento úžasný recept, který může být snídaní, obědem i večeří.
Rebarborovo-bramborový pekáč
Právě sladký, mírně kyselý charakter rebarbory zde funguje zcela perfektně. Jde o dokonalou kombinaci, kterou dovedeme k dokonalosti máslovými opečenými ovesnými vločkami a mandlemi.
Pokrm můžete podávat rovnou z pekáče, tím docílíte maximálního účinku!
Čtěte také: Dejte si pozor na tuto surovinu, kterou pravděpodobně běžně jíte! Ačkoli je běžně k dostání, ničí zdraví!
Co budete potřebovat?
- 750 g brambor
- několik větviček rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 PL semen fenyklu
- 2 PL octa
- 2 PL medu
- sůl a černý pepř dle chuti
- olivový olej
- 200 g feta sýru, nakrájeného na hrubé kostky
- 300 g rebarbory, nakrájené na 5 mm plátky
- 30 g másla, nebo olivového oleje
- 50 g ovesných vloček
- 25 g mandlí, opékaných a hrubě nasekaných
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Nejprve si předehřejte troubu na 220 stupňů.
- Všechny velké brambory si pokrájejte na poloviny, nebo čtvrtiny a přemístěte je do Vašeho největšího pekáče.
- Přidejte špetku soli a pepře, většinu rozmarýnu, bobkový list a semena fenyklu.
- Smíchejte si ocet, med a 3 PL oleje. Cca polovinu směsi vylejte na brambory.
- Vše důkladně promíchejte a pečte 25 minut, dozlatova.
- Jakmile se Vám brambory budou zdát hotové, vyjměte je z trouby, přidejte feta sýr a rebarboru, jemně promíchejte a pečte dalších 15-20 minut.
- Mezitím si zahřejte máslo v pánvi se zbývajícím rozmarýnem a nezapomeňte přidat ovesné vločky, nakrájené mandle a špetku soli. Smažte vše, dokud nebudou vločky zlatavé, máslové a křupavé.
- Poté směs přeneste do misky, aby se ochladila.
- Jakmile rebarbora změkne, je hotovo.
- Podávejte se zbytkem medového dresinku, opraženými ovesnými vločkami a zelenými listy.
Dobrou chuť přejeme!