Sálat z těchto 4 ingrediencí vám dokáže zlepšit zrak, zbavit vaše tělo toxinů a mnohé další!

Každý z nás by měl pečovat o své zdraví, fyzické i mentální. Zdravá výživa je velice důležitá. Pokud se stravujete správně a do toho dopřáváte svému tělu dostatečně pohybu, můžete si být jisti, že vaše tělo vám za to později poděkuje.

Zelenina by rozhodně neměla chybět v každodenním jídelníčku, ne jen že obsahuje spoustu vitamínů, ale také podporuje trávení, což je velice důležité.

Máme pro vás skvělý recept, který bychom mohli nazvat „detoxikační salát“, jelikož opravdu odstraní škodlivé látky z vašeho těla a jako bonus i dobře působí na zrak!

Červená řepa je hlavní ingrediencí celého salátu hned z několika důvodů: 

Čtěte také: Tento malý domek vypadá jako perníková chaloupka z pohádky. V zimě je v něm teplo a v létě zase požehnaný chlad!

  • Je plná vitamínů skupiny B, které posilují stěny cév.
  • Funguje jako antioxidant a dokáže zrychlit váš metabolismus.
  • Hned po česneku má nejvyšší obsah železa a hned po kapustě nejvíc jódu.
  • Má vysoký obsah minerálních látek.
  • Jedna z hlavních látek řepy jsou polyfenoly, které chrání buněčné membrány a DNA, což je velice užitečné.
  • Betalainy jsou další látky, které řepa obsahuje a ty podporují například činnost jater, snižují krevní tlak apod.
  • Polyfenoly a betalainy společně chrání tělo před oxidačním stresem.
  • Další látky, které řepa obsahuje jsou například : draslík, kyselina listová, hořčík, železo, fosfor, měď, jód apod.
  • Řepa je prospěšná pro srdce, kosti a mnohé další.

Na salát budete potřebovat: 

  • 3 ks červené řepy
  • 2 cibule
  • ocet
  • olivový olej – extra panenský
  • (sůl – podle chuti)

Jak na to? 

Ze všeho nejdříve oloupejte červenou řepu. Dejte ji do osolené vody a vařte tak dlouho, dokud není řepa měkká.

Nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Připravte si salátovou mísu a dejte do ní nakrájenou řepu.

Nyní si vezměte cibuli a také ji oloupejte, nakrájejte na drobnější kousky a přidejte do misky k řepě.

Nakonec jen přidejte ocet a olivový olej a máte hotovo! Pokud chcete, můžete salát dochutit špetkou soli a nebo si udělat vlastní zálivku.

Salát nechte odležet alespoň půl hodiny před konzumováním.

Přejeme vám dobrou chuť!