Těsto bez vajec? Toto vám přijde vhod na pizzu, langoše, ale i koláč

Našli jste již desítky receptů na různá těsta, ale ve všech bylo jednou z ingrediencí vejce? Pokud se mu chcete vyhnout a myslíte si, že žádný takový recept nenajdete, nezoufejte. Právě jste na jeden takový natrefili. Přinášíme vám recept na těsto bez vajec. Nejenom, že se této ingredienci vyhnete, ale zaujme vás i celková všestrannost tohoto těsta. Chcete si udělat langoše? Chcete si dát pizzu? Nebo si upéct koláč? Na toto všechno se může hodit.

Jaké ingredience budete na těsto bez vajec potřebovat?

Podívejte se s námi na seznam ingrediencí. Už podle názvu daného těsta je celkem jasné, že pokud něco nebudete potřebovat, tak se bude jednat o vajíčka. Zároveň se nebojte toho, že by bylo na přípravu nutné kupovat cokoliv složitého. To vás rozhodně nečeká. Právě naopak. Tím si buďte stoprocentně jisti. Stačí mít:

  • 250 mililitrů bílého jogurtu
  • 125 mililitrů oleje
  • ½ kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 750 gramů hladké mouky

Začínáme kváskem

Jakmile je v nějakém receptu droždí, tak bude potřeba takzvaný kvásek. Ani tento recept není žádnou výjimkou a tak je vhodné si ho připravit. Jak na to? Droždí smíchejte s trochou vlažné vody a přidejte do něho cukr. To úplně stačí. Potom dejte mísu na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Postačit by měla doba okolo 30 minut.

Čtěte také: Bolest kloubů? Připravte si tento zázrak. Je to nápoj, který pomáhá. Pijte ho a problémy s pohybovým aparátem budou pryč

Umíchejte těsto

Jak na to? Jednoduše. Stačí už jenom smíchat všechny ingredience se samotným kváskem. Nezapomínejte na to, že toto těsto bez vajec bude třeba náležitě promíchat, aby bylo správně hotové. Nejjednodušší je, pokud máte kvalitní kuchyňský robot, mžete si výrazně ušetřit jak práci, tak si můžete výrazně ušetřit také starosti. Navíc bude vše hotovo velmi rychle a těsto bude dokonale propracované.

Nechtě těsto vykynout

Jakmile je hotové, nezapomínejte také na to, že těsto bez vajec je kynuté těsto. Když je zpracované, je na místě to, že ho musíte nechat náležitě vykynout. To znamená, že byste ho měli opět umístit na nějaké teplé místo, položit na nádobu utěrku a již můžete nechat kvásek, ať pracuje. Opět platí, že nejkratší doba by měla být půlhodina. Těsto výrazně zvětší svůj objem, bude lépe nadýchané a v tu chvíli je také připraveno na to, že ho můžete použít. Jak jsme zmínili, toto těsto bez vajec se hodí jak na slané věci typu pizza nebo langoš, tak i na ty sladké typu koláče.