Na těsto poskládala sušené ovoce, vytvořila roládu, kterou nakrájela a dala do dortové formy. Vznikl ten nejchutnější smetanový dort, který budete chtít taky!

Tento netradiční, ale vizuálně mimořádně zajímavý dort Vás dostane. Nejen svou chutí, ale také tím, jak po rozkrojení vypadá. Nebudete věřit, jaké je to jednoduché, ale tento, na oko komplikovaný dort zvládne i úplný začátečník.

Dort vzhledem připomíná odříznutý kmen starého stromu. Střídají se v něm barvy, které vytvářejí dojem letorostů. S tímto dortem zabodujete kdekoliv a kdykoliv. Je lehký, svěží a nenáročný. Za suroviny rovněž nezaplatíte mnoho, protože tento dort je přesně ten typ, který vytvoříte téměř z ničeho.

Co budete potřebovat

Čtěte také: Tato fotografie plačícího psa v útulku spustila vlnu neuvěřitelných reakcí

  • 1,5 l kysané smetany
  • 650 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 4 PL prášku do pečiva
  • 180 g polohrubé mouky
  • 300 g rozinek
  • 300 g sušených meruněk
  • 300 g sušených švestek
  • 100 g vlašských ořechů

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Smíchejte 500 g smetany a 300 g cukru, vejce a po částech přidávejte mouku s práškem do pečiva. Vypracujte těsto a odložte ho přikryté na 1 hodinu do ledničky.

Mezitím si připravte náplň. Vlašské ořechy vložte do igelitového sáčku a uzavřete ho. Válečkem na těsto ořechy v kapse rozdrťte na malé kousky. Potom dejte všechny tři druhy sušeného ovoce jednotlivě do misek. Zalijte horkou vodou a přikryjte. Nechte odstát 15 minut, aby ovoce změklo a nabobtnalo. Pak sušené ovoce jednotlivě rozmixujte v mixéru, nebo přes mlýnek na maso. Ke každému druhu ovoce přidejte 50 g krystalového cukru (přibližně 2 polévkové lžíce).

Vyndejte z ledničky těsto a rozdělte ho na 6 částí. Každou z nich vyválejte na do tvaru obdélníku. Rozmixované sušené ovoce nanášejte v takovémto pořadí: první a druhý plát těsta – meruňky, třetí a čtvrtý plát těsta – rozinky, pátý a šestý plát těsta – švestky. Po rozetření sušeného ovoce na těsto plát srolujte do co nejtenčí rolky.

Všechny rolky uložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 25-30 minut do zlatova.

Mezitím si rozšlehejte zbylý cukr se zakysanou smetanou. Vylijte přibližně třetinu smetanové směsi na dno dortové formy vystlané potravinovou fólií.

Dopečené rolky nakrájejte na stejnoměrné kousky hrubé přibližně 3 cm. Rozkrájené kousky ukládejte do dortové formy na smetanu střídavě – meruňkové, rozinkové a švestkové. Na vrch vylijte další třetinu zakysané smetany a vrstvení opakujte. Na vrchní vrstvu dolijte zbytek smetany a posypte rozdrcenými vlašskými ořechy.

Dort zakryjte potravinovou fólií a odložte do lednice ztuhnout na 8-10 hodin.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Viz podrobný video postup, jak dort připravit.