Tip na zajímavý a chutný oběd? Máme! Jsou to zapečené masové kuličky. Připravíte je za 20 minut a stačí vám k tomu jenom jeden jediný plech. Jak na ně?

Jsou recepty, na které využijete doslova většinu hrnců a u kterých je příprava dlouhá a také velmi komplikovaná. To v tomto případě rozhodně není, jelikož zde musíme jasně říci, že příprava zabere jenom pár desítek minut a pokud jde o jednotlivé nádoby, které budete potřebovat, tak vám plně postačí jenom jedna jediná. A to plech. Na něm si připravíte velmi chutné a doslova unikátní zapečené masové kuličky, které jsou doplněné sýrovou omáčkou. Tento recept si zkrátka musíte zamilovat.

Co budete na recept potřebovat? Pouze několik surovin

Jedná se o zapečené masové kuličky se sýrovou omáčkou, podle čehož už celkem dobře a jasně odvodíte to, co je na ně potřeba. Aby chutnaly tak, jak chutnat mají, je na místě podívat se na soupis jednotlivých surovin přesně. Bez těchto, které jsou v tomto našem výpisu, se tedy neobejdete. Potřebovat budete:

  • 500 gramů mletého masa
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl a pepř
  • Nasekanou petrželku

Dále je třeba zajistit, aby byly zapečené právě v chutné omáčce s příchutí sýru. Na tu budete potřebovat jenom dvojici surovin, a to poměrně klasických. Jedná se o:

Čtěte také: Manžel byl znuděný monotónní zdí v obýváku a přes víkend udělal toto. Když ukázal výsledek, rodina a přátelé jenom zírali

  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • 200 gramů nastrouhaného sýru

Samozřejmé je, že kdo má zájem, může tento recept různými způsoby inovovat. A to třeba tím, že přidá také šunku, přidá různé druhy koření, přidá něco pálivého, nebo bylinky. Výsledné kreace už jsou na vás. My uvádíme základ, který rozhodně nezklame.

Jak na přípravu skvělých zapečených kuliček?

Uváděli jsme, že příprava tohoto chutného jídla je nejenom velmi rychlá, ale že je také provedena v jednom pekáči. A to je pravda. Tedy pokud nepočítáme misku, ve které smícháte mleté maso s nasekanou cibulí a kořením. Vše dochuťte primárně podle svých preferencí. Jakmile je maso dostatečně ochucené a promíchané, tak můžete začít tvarovat menší kuličky. Ty je možné obalit v mouce, ale rozhodně to není podmínkou. Dané kuličky už jenom vkládáte do pekáče, v rozmezí tak, aby byly dostatečně od sebe.

Připravte sýrovou omáčku

Ani u té není nic složitého. Jednoduše vezměte smetanu, kterou smíchejte s většinou sýru. Pouze 50 gramů si nechte stranou. Smetanou se sýrem následně zalijte jednotlivé masové kuličky umístěné v pekáči. Zbytek sýru už jenom vezměte a nasypte ho na jednotlivé kuličky, které z pod smetany vykukují. Tím na nich vytvoříte zajímavou a také velmi chutnou krustu.

Nyní už jenom do trouby

Jak pokračovat v přípravě dále? Samozřejmě velmi jednoduše. A to tak, že zapékací mísa zamíří celá do trouby. Ta by měla být rozehřátá na klasických 180 stupňů. Doba pečení závisí hlavně na velikosti samotných masových koulí. Obvykle by však mělo stačit zhruba 20 – 30 minut. Následně stačí vyjmou z trouby a ihned, ještě horké servírovat. Jako ideální příloha se jeví především brambory, ale fantazii se v tomto ohledu meze rozhodně nekladou.