Tito domácí tvarohoví šneci jsou takovou pochoutkou, že je vaše rodina sní na posezení. Zkuste je a uvidíte sami

Když chcete něco upéct a máte plán na využití tvarohu, tak se nemusí jednat jenom o standardní tvarohové buchty, ani se nemusí jednat o zcela běžné tvarohové koláče. Pokud je vaším cílem upéct konečně něco jiného, tak je náš recept tou nejlepší volbou. Díky němu vzniknout skvělí domácí tvarohoví šneci, po kterých se u vás doma jenom zapráší. Je jedno, zda chcete pohostit jenom svou rodinu, nebo je nachystáte i pro návštěvy. S touto variantou nešlápnete vedle.

Co budete potřebovat na těsto?

Těsto je základ. Aby se povedlo, je třeba mít nachystané všechny ingredience, bez kterých to jednoduše nepůjde. Zde je dobré připomenout, že mluvíme o faktu, že využíváme takzvaní kynuté těsto. To se na domácí tvarohové šneky bude hodit skutečně nejlépe. Připravte si tedy:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 200 mililitrů mléka
  • 100 gramů cukru krystal
  • 50 gramů rozpuštěného másla
  • 1 balení čerstvých kvasnic
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Jak vypadá náplň šneků?

Jelikož připravujeme domácí tvarohové šneky, je poměrně jasné, po čem bude náplň chutnat a co je jejím základem. Aby vše chutnalo jak má, je třeba vědět, co si na náplň připravit, aby byla jak potřebné chuti, tak i požadované konzistence. Jedná se o:

Čtěte také: Tento olej je u nás používán nejvíce. Na vaření a smažení je dobrou volbou pro své vlastnosti. Zároveň je ale pro obsah karcinogenů doslova časovanou bombou pro zdraví

  • 250 gramů tvarohu
  • 300 mililitrů mléka
  • 100 gramů cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr

Těstem recept začíná

Je kynuté, takže prvním krokem je příprava kvásku. Pokud jste už někdy pekli, tak víte, jak na něho. Je třeba ohřát mléko, do něho přidat cukr a do toho všeho rozdrobit kvasnice. Vše zamícháte, dáte na teplé místo a necháte zhruba 30 minut. Po této době by měl kvásek vzejít. A to je také chvíle, kdy se můžete pustit do přípravy těsta.

To už není nic složitého, jelikož v této fázi se jenom smíchají veškeré ostatní ingredience na těsto. Důležité je dodržet dvě věci. Těsto musí být dokonale propracované. Je jedno, zda to uděláte rukou, nebo vezmete kuchyňského robota. Dále je důležité i to, že těsto je třeba po zpracování nechat opět vykynout. A to ba teplém místě, přiklopené utěrkou. I tady by se mělo jednat o dobu okolo 30 minut. Jakmile zhruba zdvojnásobí svůj objem, je připraveno.

Nachystejte si také náplň

Mezi tím, co těsto kyne, budete mít dostatek času na přípravu tvarohové náplně na domácí šneky. Ani tady nemusíte hledat jakoukoliv složitost. Pokud máte všechny ingredience ze seznamu, tak je můžete jenom dokonale smíchat dohromady. Nic komplikovaného na tom není. Opět platí, že můžete míchat ručně, nebo lze použít způsob jednodušší, spojený s využitím kuchyňského robota.

Vytvořte šneky

Nejprve vezměte nakynuté těsto. To je třeba nejprve rozdělit na dvě poloviny. Každou z nich je třeba vyválet na tvar obdélníku. Čím lepší daný tvar bude, tím ideálnější výsledek. Jakmile daného tvaru dosáhnete, již na daný obdélník nanesete tvarohovou náplň, kterou rozetřete po celé vrstvě. Postupně začnete balit, stejně jako se například roluje koberec. To stejné následně uděláte i s druhým obdélníkem.

Poté je na místě připravit si plech s pečícím papírem, na který budete šneky postupně vkládat. Ty vytvoříte tak, že je z daných zabalených obdélníků s náplní začnete jednoduše ukrajovat. A to o šířce zhruba 1 – 2 centimetry, jak budete chtít. Poté šneky pokládejte na pečicí papír, dostatečně od sebe.

Upečte a podávejte

Teplota pečení je v podstatě klasická, jelikož by měly zamířit do trouby předehřátá na 180 stupňů Celsia. V ní zůstanou po dobu 15 – 20 minut, dokud nebudou mít ideální barvu po okrajích. Potom vyndejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu, v případě zájmu důkladně posypte moučkovým cukrem a potom už mžete nosit na stůl. Uvidíte, že se po nich jenom zapráší.