David Hampl
7 června, 2019

Jablka a citrony. Jedny z nejznámějších druhů ovoce, které se u nás konzumují. Navíc teď nastává doba, kdy se jejich konzumace zvyšuje. Venku jsou horké letní dny a nic Vás neosvěží více jako třeba voda s citronem nebo šťavnaté jablíčko. Co by se stalo, kdybychom chutě těchto dvou zdravých a svěžích kousků spojili a vytvořili z nich něco, po čem se Vám budou sbíhat sliny mnohem více? Navíc byste tím přilákali pozornost ostatních, kteří by Vám za to utrhli ruce? Jste-li zvědaví, co máme na mysli a zároveň rádi mlsáte, pozorně čtěte dále.

Tradiční koláč

Dnes pro Vás máme připravený recept na tradiční koláč složený z jablek a citronu. Příprava koláče Vám nezabere více jak 30 minut. Jde o výbornou variantu pro letní horké dny, neboť se jedná o koláč, který je díky svému složení a struktuře neskutečně:

  • vláčný
  • jemný
  • osvěžující

Tímto fantastickým moučníkem, na který budete potřebovat jen minimum základních ingrediencí, budou rozhodně všichni nadšeni. Díky své bohaté a syté chuti, báječně osvěží a hodí se ideálně k čaji, kávě nebo třeba limonádě.

Jablka a citrony

Jak už je z názvu patrné, hlavními a dominujícími ingrediencemi jsou jablko a citron. Jedná se o druh ovoce, které je v naší krajině velmi oblíbené. O jablcích není potřeba nějak zvlášť psát, všichni je známe, víme, jak chutnají, a dají se sehnat prakticky všude (na zahradě, v obchodě).

Stejně tak známe všichni dobře citrony. Malé žluté a kyselé plody, které k nám cestují z exotických oblastí. Nicméně si je můžeme vypěstovat i sami doma na citrónovníku. Jsou ideálním osvěžením pro letní horké dny a obsahují vysoké množství vitaminu C, který je důležitý pro náš organismus. Navíc pomáhají zrychlovat metabolismus, takže jsou vhodné při redukci hmotnosti. Spojí-li se tyto dva úžasné a chutné druhy ovoce, může vzniknout něco báječného, třeba zmiňovaný jablkový koláč s citronem.

Ingredience

Na jablkový koláč s citronem budeme potřebovat: 400 g mouky, 230 g másla, 3 kávové lžičky prášku do pečiva, 230 g zakysané smetany, ½ hrnku cukru a 2 lžíce škrobu. Pro náplň koláče budeme potřebovat tyto ingredience: 4 jablka, 1-1,5 ks citronu a 1 hrnek cukru.

Postup

Připravíme si misku, do které vložíme všechny potřebné přísady na těsto a důkladně je promícháme. Jakmile máme těsto hotové, vložíme 2/3 těsta do ledničky. Zbylou 1/3 zabalíme do folie a vložíme do mrazáku. Dále si připravíme náplň. Oloupeme jablka a přidáme k nim vymačkanou šťávu z citrónů a cukr.

Následně si vyložíme plech pečícím papírem a vložíme na něj těsto z lednice. Těsto posypeme trochou mouky a přidáme rovnoměrně náplň. Z mrazáku vytáhneme zbylý kus těsta a přikryjeme jim vrstvu jablek. Vložíme do předehřáté trouby na 180° a pečeme zhruba 20 minut. Po vyndání z trouby, posypeme koláč práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Sdílejte článek