David Hampl
18 ledna, 2019

Různých receptů na těsto, ze kterých se dá upéct moučník nebo domácí sušenka, najdete mnoho. Jsou jich plné domácí kuchařky, tištěné kuchařky, nebo plný internet. Jak ale poznat, které je dobré, které je špatné, a které je tím, které je TOP? Hledat ho nemusíte, jelikož právě toto je nejlepší těsto na koláč, sušenky i řadu dalších dezertů. Zkuste ho také a uvidíte, že se nepleteme.

Je nejenom chutné, ale je i rychlé na přípravu

Vyhýbáte se domácímu pečení jak proto, že výsledek nebyl valný, tak proto, že to zabere mnoho času a zašpiníte při tom půl kuchyně a nádobí? I tyto problémy hoďte za hlavu. Toto je nejlepší recept na těsto na koláč a tak si můžete být jisti, že výsledek bude dokonalý. Stejně tak vás zaujme ještě jedna velmi důležitá věc. Tou je fakt, že toto těsto zaujme snadnou přípravou. Jestli si říkáte, že byste rádi pekli v případě, kdy by se dalo těsto připravit v jedné nádobě a jeho příprava by netrvala déle než 5 minut, tak si buďte jisti, že tento recept je přesně tím, který hledáte. Zašpiníte jednu mísu, v kuchyni budete trávit pár minut a navíc potěšíte sebe, rodinu i okolí skvělým výsledkem.

Co budete potřebovat?

Nezmínili jsme ještě jednu věc. takovou, že na toto těsto budete potřebovat jenom 4 ingredience. A to ještě takové, které lze označit za zcela běžní, které má doma naprosto každý. Ideální, když vás honí mlsná, chcete si něco upéci, ale nechcete kvůli tomu chodit po obchodech a plnit nákupní košík. Na to nejlepší těsto pod sluncem budete potřebovat jenom:

  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů másla
  • 50 gramů cukru
  • Špetku soli

Začínáme vytvářet těsto

Jelikož jsme zmínili, že se těsto vytvoří za pár minut v jedné míse, není důvod se čehokoliv obávat. Aby se vše povedlo, je třeba mít máslo změklé. To znamená, že je dobré nechat ho nejméně 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo je na místě dát ho na nejnižší výkon do mikrovlnné trouby. Musí si zanechat svou konzistenci – tedy tvar a přitom musí být dokonale tvárné. Jedině tak se výsledek podaří. Rozhodně by máslo nemělo být tekuté, jelikož z této konzistence potřebné těsto nikdy nevyrobíte.

Dané máslo nakrájejte na kousíčky a vložte do mísy. Následně smíchejte mouku s cukrem a poté přisypejte k máslu. Nyní přichází na řadu ona nejtěžší část. Těsto je třeba dobře propracovat. Pokud tak budete činit ručně, myslete na to, že budete potřebovat přece jenom dostatek síly. I proto se dnes v kuchyních používají multifunkční roboti, které umí také připravit těsto. Zapnete je, necháte je 5 minut pracovat a nejlepší těsto na světě je hotové.

Použít ho lze ihned, ale i později

Pokud byste používali například těsto kynuté, je třeba ho zpracovat ihned, nebo se znehodnotí. Nic z toho však u dané možnosti neplatí. Je tomu právě naopak. Toto můžete využít hned, nebo později. Stačí ho jenom uchovávat v lednici. Stačí ho zabalit do sáčku nebo do folie a při vhodné teplotě může vydržet nejenom pár dní, ale i pár týdnů. V podstatě po dobu, kdy končí trvanlivost samotnému máslu, které je tím jediným, co se může u těsta zkazit.

Když chcete trvanlivost těsta prodloužit i na několik měsíců, je to také možné. Stačí ho jenom správně skladovat. Tím máme na mysli ještě další snížení teploty. A to tak, že těsto vložíte do mrazáku, kde vám bez problémů vydrží i několik týdnů. Pokud máte v plánu si ho nachystat do zásoby, nezapomeňte ho poté rozdělit na díly, které při pečení využijete. Ty nechte zmrazit jednotlivě a potom jenom vyndejte, nechte při pokojové teplotě povolit a můžete začít s přípravou chutného koláče, domácích sušenek, nebo čehokoliv jiného.

Sdílejte článek