David Hampl
10 června, 2019

Zmrzlina k léto neodmyslitelně patří. Tato studená pochoutka dokáže ochladit v těch nejparnějších dnech. Přinášíme vám recept na domácí zmrzlinu, která vám určitě přivolá pár hezkých dětských vzpomínek. Navíc je jednoduchá a potřebujete na ni jenom minimum přísad. Připravte se na léto.

Ledový dezert horkých dnů

Domácí zmrzlina, kterou si sami vyrobíte, má mnoho výhod. Mezi ty hlavní patří i to, že přesně víte, z čeho se skládá. Nejen, že si vždy uděláte takovou příchuť, která vám bude chutnat, ale především máte jistotu, že se vyhnete veškerým konzervantům, barviv i éček.

Dobrou zprávou je i to, že můžete přímo ovlivnit množství cukru. Pokud chcete udělat radost svému zdraví, nemusíte přidávat cukr vůbec. Pokud si na druhou stranu chcete raději obalit nervy, můžete si naopak zmrzlinu osladit, jak jen je libo.

Největším benefitem ale je, že chutná prostě skvěle. Je jemná, smetanová a osvěžující. Navíc je hotová během chvilky a k jejímu vytvoření potřebujete pouze čtyři ingredience.

4 důležité přísady

Na vytvoření výborné domácí zmrzliny budete potřebovat tyto přísady:

  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání

Jak si vyrobit domácí zmrzlinu

Nejdříve si připravte vaječné žloutky. Pečlivě je oddělte od bílků a nechce je nachystané v misce nebo hrnečku. Mléko přiveďte k varu a následně jej nechte trochu vychladnout. Ke zchladlému mléku přidejte nachystané vaječné žloutky a cukr. Míchejte až do zhoustnutí směsi.

Po zhoustnutí mléčnou směs opět přiveďte na mírném plamenu k varu. Pokud jste postupovali správně, měla by směs v tuhle chvíli mít konzistenci kondenzovaného mléka. Opět nechce směs vychladit.

Smetanu vyšlehejte od husté šlehačky (můžete použít například ruční šlehač). Šlehačku přidejte do vychladlé mléčné směsi a opatrně, ale důkladně vše promíchejte.

Takhle připravenou směs rozlijte do krabiček, formiček nebo jiných nádob, ve kterých chcete svoji domácí zmrzlinu mít. Klidně můžete zvolit i jednu velkou nádobu. Nádoby (nebo nádobu) umístěte do mrazničky.

Možná by se mohlo zdát, že tímto práce končí. Není to ale pravda. Pokud byste ponechali zmrzlinu v mrazáku svému osudu, vytvořily by se v ní kousky ledu, které by kazily chuť zmrzliny. Abyste tomu zabránili, vyjměte po třiceti minutách zmrzlinu z mrazničky a směs opět promíchejte. Celý postup ještě jednou nebo dvakrát opakujte – uvidíte podle aktuální potřeby a rychlosti mrazení.

Díky tomuto postupu se vám spíš vyplatí nechat zmrzlinu v jedné větší nádobě. Na druhou stranu to trochu tratí na následném estetickém efektu.

Po zmražení směsi si můžete užít svoji vlastní domácí zmrzlinu. Příště můžete zkusit experimentovat a přimíchat třeba kousky čerstvého ovoce nebo najemno nastrouhanou čokoládu.

Každopádně i čistá smetanová varianta chutná výborně. Máte nějaký svůj vlastní recept na přípravu domácí zmrzliny? A jaká příchuť je ta vaše oblíbená?

Sdílejte článek