TOP výběr nejúčinnějších potraviny pro odkyselení těla a proti nemocem -
Menu

TOP výběr nejúčinnějších potraviny pro odkyselení těla a proti nemocem

Rovnováha je velice důležitá jak v životě, tak ve stravě, kterou konzumujete; to se týká zejména hodnot kyselosti, které mají vliv na náš organismus – čím vyšší kyselost těla, tím lépe se v něm daří nemocem a jiným škodlivostem. My si nyní ukážeme, jaké potraviny jsou těmi nejúčinnějšími pro odkyselení a jak vlastně škodlivá kyselost v těle funguje.

Vliv kyselosti na naše zdraví

U různých látek lze měřit kyselost a zásaditost, naše tělo nevyjímaje. K určování hodnot se používá stupnice pH, kdy nižší číslo značí kyselost a vyšší číslo naopak zásaditost. Pro udržení dobrého zdraví musí mít organismus vyrovnané pH. Mnoho nemocí, různé druhy rakoviny nevyjímaje, je milovníky kyselosti a mají tendenci vznikat právě při překyselení těla. Je třeba se tedy o své vnitřní prostředí starat a nejlepším a přitom nejjednodušším způsobem, jak dosáhnout ideálního stavu, je správná strava.

Kyselinotvorné potraviny v našem organismu

Pokud konzumujete kyselinotvorné potraviny, tělo se zpočátku brání vylučováním a uvolňováním zásaditých minerálů jako je hořčík, vápník či fosfor, tím oslabuje kosti, zuby i různé orgány a naše zdraví a imunita se trpí. Dojde-li tento stav na hraniční úroveň, nedokáže si tělo pak už samo poradit a organismus se začne překyselovat a tím vytvářet vhodné prostředí pro různé nemoci od chronické rýmy, přes cukrovku až po některé typy rakoviny. Mezi nejvíce zakyselující potraviny maso, většina obilovin, mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem cukru. Naše strava by se proto měla skládat z 20 až 40% kyselinotvorných a 60 až 80% zásadotvorných potravin.

Zásadotvorná zelenina a ovoce

Všeobecně lze říci, že jakákoliv zelenina patří mezi spolehlivě zásadotvorné potraviny. Obsahuje navíc dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, které jsou pro naše tělo důležité. Mezi ty nejvíce zásadotvorné, a tudíž i nejvhodnější pro odkyselení těla, patří chřest, jehož pH je až 8.5 a brokolice, která zasytí a obsahuje velké množství proti-rakovinotvorných látek. Dalším skvělým neutralizátorem je česnek, jež má účinnost i v malém množství a je známý svým antibakteriálním působením. Ovoce je též ve většině případů prospěšné, ale musí být dostatečně zralé – například banány jsou jako zelné kyselinotvorné a až po dozrání silně zásadité. Mezi nejúčinnější ovoce proti překyselení patří to exotické – například avokádo, papája a červený meloun. Výrazným odkyselovačem je i citron – nenechte se zmást jeho chutí, doopravdy zanechává zásaditou stopu.

Ostatní důležité potraviny

Krom ovoce a zeleniny patří mezi zásadotvorné potraviny i semena a různé oříšky, z nich potom nejvýrazněji působí mandle. Ty navíc snižují cholesterol a mají podpůrné účinky pro mozkovou činnost. Další téměř zázračnou látkou, která vytváří zásadité prostředí, je kajenské nebo pálivé chilli koření. Krom dobrého vlivu na pH organismu má i mnoho dalších benefitů jako například snižování krevního tlaku nebo detoxikaci.

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Dejte sbohem problémům s ledvinami. Myslete na prevenci i efektivní…

Mnoho lidí své ledviny podceňuje. Přitom se jedná o jeden velmi důležitý orgán, přes který procházejí doslova všechny tekutiny, které…
ZDRAVÍ

Alexandr Drozhennikov představuje svou metodu na zlepšení vašeho zraku. Jeho…

Klasická gymnastika je cvičební metodou, která je unikátní tím, že dokáže prospět a rozhýbat celé tělo. Právě z tohoto popisu vycházel…
ZDRAVÍ

Také patříte mezi 97 % lidí, kteří vaří rýži špatně?…

Rýže je celosvětově nejznámější plodina, která je využívána po celém světě jako příloha. Existuje obrovské množství různých druhů rýže, přičemž…
ZDRAVÍ

Máte problémy se svým trávením a střevy obecně? Potom budete…

Mnoho lidí má problémy se svými střevy. Jak se to může projevovat? Hned několika způsoby. Například tím, že nejsou správně…
ZDRAVÍ

Tento muž odjel do Číny. Nikoliv za poznáním, ale za…

Žijeme v době, která je velmi rychlá, která je plná stresu a která je plná civilizačních nemocí. A právě tato doba…
ZDRAVÍ

Jíte rádi křen? Zkuste využít i jeho jinou část, než…

Křen je velmi zajímavá rostlina, která má specifickou chuť. Ta je poměrně ostrá a štiplavá, Hodí se třeba k pečenému masu,…