TOP výběr nejúčinnějších potraviny pro odkyselení těla a proti nemocem

Rovnováha je velice důležitá jak v životě, tak ve stravě, kterou konzumujete; to se týká zejména hodnot kyselosti, které mají vliv na náš organismus – čím vyšší kyselost těla, tím lépe se v něm daří nemocem a jiným škodlivostem. My si nyní ukážeme, jaké potraviny jsou těmi nejúčinnějšími pro odkyselení a jak vlastně škodlivá kyselost v těle funguje.

Vliv kyselosti na naše zdraví

U různých látek lze měřit kyselost a zásaditost, naše tělo nevyjímaje. K určování hodnot se používá stupnice pH, kdy nižší číslo značí kyselost a vyšší číslo naopak zásaditost. Pro udržení dobrého zdraví musí mít organismus vyrovnané pH. Mnoho nemocí, různé druhy rakoviny nevyjímaje, je milovníky kyselosti a mají tendenci vznikat právě při překyselení těla. Je třeba se tedy o své vnitřní prostředí starat a nejlepším a přitom nejjednodušším způsobem, jak dosáhnout ideálního stavu, je správná strava.

Kyselinotvorné potraviny v našem organismu

Pokud konzumujete kyselinotvorné potraviny, tělo se zpočátku brání vylučováním a uvolňováním zásaditých minerálů jako je hořčík, vápník či fosfor, tím oslabuje kosti, zuby i různé orgány a naše zdraví a imunita se trpí. Dojde-li tento stav na hraniční úroveň, nedokáže si tělo pak už samo poradit a organismus se začne překyselovat a tím vytvářet vhodné prostředí pro různé nemoci od chronické rýmy, přes cukrovku až po některé typy rakoviny. Mezi nejvíce zakyselující potraviny maso, většina obilovin, mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem cukru. Naše strava by se proto měla skládat z 20 až 40% kyselinotvorných a 60 až 80% zásadotvorných potravin.

Čtěte také: Ivana Gottová promluvila o odchodu svého manžela. Její slova jsou plná bolesti. Co řekla veřejnosti, fanouškům a všem ostatním? A jak došlo k úmrtí jejího manžela? Z těchto slov mrazí nejenom fanoušky

Zásadotvorná zelenina a ovoce

Všeobecně lze říci, že jakákoliv zelenina patří mezi spolehlivě zásadotvorné potraviny. Obsahuje navíc dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, které jsou pro naše tělo důležité. Mezi ty nejvíce zásadotvorné, a tudíž i nejvhodnější pro odkyselení těla, patří chřest, jehož pH je až 8.5 a brokolice, která zasytí a obsahuje velké množství proti-rakovinotvorných látek. Dalším skvělým neutralizátorem je česnek, jež má účinnost i v malém množství a je známý svým antibakteriálním působením. Ovoce je též ve většině případů prospěšné, ale musí být dostatečně zralé – například banány jsou jako zelné kyselinotvorné a až po dozrání silně zásadité. Mezi nejúčinnější ovoce proti překyselení patří to exotické – například avokádo, papája a červený meloun. Výrazným odkyselovačem je i citron – nenechte se zmást jeho chutí, doopravdy zanechává zásaditou stopu.

Ostatní důležité potraviny

Krom ovoce a zeleniny patří mezi zásadotvorné potraviny i semena a různé oříšky, z nich potom nejvýrazněji působí mandle. Ty navíc snižují cholesterol a mají podpůrné účinky pro mozkovou činnost. Další téměř zázračnou látkou, která vytváří zásadité prostředí, je kajenské nebo pálivé chilli koření. Krom dobrého vlivu na pH organismu má i mnoho dalších benefitů jako například snižování krevního tlaku nebo detoxikaci.