David Hampl
10 dubna, 2020

Určitě už jste zaznamenali, že sehnat dnes droždí není jen tak. Řada lidí v karanténě se rozhodla péct si vlastní pečivo, ale najednou je poptávka po této nezbytné surovině daleko vyšší než běžná nabídka. Droždí se stalo nedostatkovým zbožím. Dobrá zpráva ale je, že se nemusíte spoléhat na droždí z obchodu – můžete si jej vyrobit sami doma z několika základních surovin.

Z brambor a piva

Na výrobu budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva
  • Vodu

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce zcela doměkka, nechte vychladnou a oloupejte. Poté je vložte do mixéru a přidejte vodu – množství záleží na typu brambor – výsledkem by měla být hustá kaše. Ve lžíci vody rozpusťte cukr a takto vzniklou směs přidejte k rozmixovaným bramborům. Směs nechte odpočívat na teplém místě a asi po hodině přilijte dvě lžíce piva. A teď už nezbývá než čekat – po dobu 24 hodin bude směs dále kynout a nabývat. Tímto procesem vzniknou kvasnice, které je možné použít stejně jako ty kupované, jen jich přidejte více – používejte zhruba v poměru 1:1 s moukou.

Z ovoce čerstvého i sušeného

Tato druhá varianta umožňuje vyrobit kvasnice i z ovoce. Budete potřebovat:

  • 1 střední jablko
  • 1 hrnek vody
  • hrnek hladké mouky

Postup opět není vůbec náročný, jen je třeba udělat si kvasnice včas – alespoň dva dny před pečením. Jablko by mělo být ideálně v bio kvalitě, aby pesticidy negativně neovlivňovaly výsledný produkt. Jablko dobře omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte třeba do zavařovačky s uzavíratelným víčkem. Jablko poté zalijte vodou, aby bylo zcela ponořené a nechte stát asi dva dny. Po této době jablko z vody vytáhněte a nasypte do ní v poměru 1:1 hladkou mouku. Tuto směs nechejte ještě asi půl hodiny stát a pak ji můžete přidávat do surovin na výrobu kynutého těsta. Stejný postup lze vyzkoušet například s hruškami nebo sušeným ovocem.

Sdílejte článek