David Hampl
6 února, 2020

O blahodárných účincích mnoha potravin se toho napsalo už opravdu hodně. Tentokrát se dostalo do popředí zájmu kysané zelí. A jeho účinky jsou skutečně výjimečné. A to až natolik, že jeho konzumaci by se rozhodně neměl nikdo vyhýbat.

Blahodárné účinky zelí

Zelí je dobré z mnoha důvodů. Jednak nás zbavuje toxinů, ale taky nám dává pocit plnosti, díky čemuž snižuje chuť k jídlu. A tady by rozhodně měli zpozornět všichni, kteří chtějí zhubnout. Přesně tyto faktory k tomu totiž dopomohou. Jako bonus nebudete tolik toužit po různých pamlscích a prázdných kaloriích. Mezi prospěšné látky obsažené v kysaném zelí patří:

  • Vitamin C
  • Vysoký obsah vitaminu U

Možná byste byli překvapeni, kolik vitaminu C kysané zelí obsahuje. Pouhý šálek nakrájeného kysaného zelí poskytne plnou denní dávku vitaminu C, kterou naše tělo potřebuje. Výborný je také vysoký obsah vitaminu U, což předurčuje zelí k tomu, aby vám dokázalo ulevit od žaludečních vředů.

Ochrana trávícího a imunitního systému

Nejsou to ale pouze žaludeční vředy, se kterými dokáže zelí zatočit. Pokud máte problémy se zažívacím traktem, je doporučeno před každým hlavním jídlem vypití 100 ml ohřáté zelné šťávy. Pokud problémy přetrvávají, postupně zvyšujte dávku až na 2 šálky denně. Speciální účinky má zelí také proti zácpě. V tomto případě si připravte roztok 250 ml zelné šťávy, ve které rozpusťte dvě lžičky hrubé soli. Výsledný koktejl vypijte ráno nalačno, v případě potřeby zopakujte další den.

Velmi zajímavý je také vlastní proces kvašení zelí, při které vznikají velice užitečné bakterie. Ty mají dobrý účinek nejen na náš trávicí systém, ale také na obranyschopnost organismu. Pokud je navíc budete konzumovat 3 hodiny před spaním, nejenže se vyspíte do růžova, ale druhý den vás čeká nádherné probuzení a budete maximálně odpočatí a uvolnění!

Sdílejte článek