David Hampl
28 ledna, 2020

Hřebíček, koření, bez jehož vůně a chuti se neumíme představit svařené víno ani vánoční perníčky. Hřebíček není ale jen koření, již po staletí se užívá také v léčitelství, neboť má mnohé pozitivní účinky na naše zdraví. Pojďme si říct několik důležitých informací o těch nejznámějších.

Hřebíček a bolavé zuby či dásně

Hřebíček má skvělé dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky, to ho činí skvělým pomocníkem při problémech s ústní dutinou. Hřebíček například zabraňuje vzniku paradentózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek. Jeho silice navíc otupuje citlivost zubního nervu. Nejčastěji se používá v podobě éterického oleje či tinktury. Hodí se rovněž na osvěžení dechu.

Hřebíček a bolest v krku

Analgetických a antiseptických účinků hřebíčku lze využít i při bolesti v krku. Látky v něm obsažené mají totiž schopnost utlumit činnost nejrůznějších mikroorganizmů a tlumit lokálně bolest. Hřebíček je možné cucat přímo v ústech či si lze připravit odvar a kombinovat ho se zázvorem, citronem a medem. V případě silné bolesti lze do hřebíčkové tinktury namočit vatový tampon a ten pak přiložit rovnou na bolavé mandle.

Hřebíček a cholesterol

Hřebíček obsahuje mnoho nejrůznějších vitamínů a minerálů. Je bohatým zdrojem vitamínu K, vitamínů B3, B5 , B12 a vitamínu C, z minerálních látek vyniká vysokým obsahem manganu, vápníku, železa, hořčíku, zinku a mědi. Kromě toho v hřebíčku najdeme antibakteriální éterický olej eugenol a polyfenoly. Bylo dokázáno, že polyfenoly se podílejí na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku a zároveň že zlepšují činnost a pružnost cév.

Hřebíček a trávení

V neposlední řadě hřebíček pomáhá při problémech se žaludeční nevolností, neboť zlepšuje sekreci trávicích enzymů. Je rovněž bohatý na vlákninu, čímž obecně prospívá trávení a pomáhá předcházet zácpě. Vysoký obsah manganu navíc přispívá k dobrému spalování tuků a sacharidů.

Sdílejte článek