David Hampl
6 února, 2020

Všichni známe koření nazývané hřebíček. Toto aromatické koření, které se používá snad ve všech kuchyní světa, je velmi oblíbené a mnoho lidí ho používá při přípravě pokrmů dnes a denně. Jako děti, ale samozřejmě také jako dospělí, toto koření z pokrmů následně vytahujeme, protože představa, že bychom ho měli rozkousnout, není vůbec příjemná. Kdybychom ale věděli, že právě kousání, resp. žvýkání, hřebíčku může mít na naše zdraví pozitivní vliv, možná bychom si ho v jídle i nechali. Pojďme se podívat, proč tomu tak je.

Zbaví bolesti zubů

Jako každá jiná bylina nebo koření, má i hřebíček své vlastnosti, které z něj dělají studnici zdraví. Hřebíček je tradičním kořením, které se už po staletí používá v čínské medicíně, což jste pravděpodobně nevěděli. Má léčivé vlastnosti, a pro jeho pozitivní výsledky ho používá čím dál více lidí. Věděli jste, že právě hřebíček vám může pomoci s bolavým zubem? Pokud ne, pak budete možná překvapeni, až to vyzkoušíte.

Zbavení se bolesti zubů není jedinou schopností hřebíčku. Toto zázračné koření má na lidské zdraví mnoho dalších pozitivních vlivů, které si nyní ve stručnosti představíme.

Lék na dutinu ústní

Pokud vás pravidelně dráždí bolesti břicha a průjem, pravděpodobně se ve vašem těle vyskytují paraziti, kterých je potřeba se zbavit. Začněte žvýkat hřebíček a zabezpečte tak svůj trávící systém před těmito nepříjemnými návštěvníky.

Mnoho lidí také neví, že právě hřebíček má antiseptické vlastnosti, které mají pozitivní vliv na ústní dutinu. Dokáže zbavit její infekce a přináší svěží dech jako byste žvýkali žvýkačku. Bolí vás často v krku a potřebujete tuto bolest utišit? Hřebíček dokáže tuto bolest uklidnit. Spojíte-li ho s medem, vytvoříte silný lék na bolest krku a mandlí.

Na kašel a cholesterol

Hřebíček lze také použít při léčbě kašle. Stačí zalít 6 kousků 125 ml medu a přes noc nechat stát. Každý den si dát 1 lžičku tohoto sirupu a bude po bolesti. Pokud každý den sníte nebo požvýkáte několik gramů hřebíčku, sníží se váš špatný cholesterol, hladina cukru v krvi a podpoří se tvorba inzulinu. Hřebíček je tedy vhodný i pro diabetiky.

Sdílejte článek