David Hampl
14 května, 2019

Máte své nejoblíbenější jídlo? Pokud ne, tohle by mohl být váš kandidát na vítěze. Masové koule patří mezi tradičně velice populární jídla. Je tam hodně masa i koření, skvěle chutnají, snadno se konzumují, tak proč je nemilovat? A to samé platí i pro masové koule, které se pečou dohromady s bramborovými kroketami. Obojí je měkké, šťavnaté a výtečně chutná. Hodí se jako obyčejné jídlo, které vám dodá dost energie během náročného dne, i jako slavnostní oběd pro přátele nebo rodinu.

Připravte si

Masové koule jsou magické v tom, že na jejich přípravu nemusíte vykoupit celý supermarket. Postačí jednoduché, avšak kvalitní suroviny, které toto jídlo povznesou na jinou úroveň. Budete potřebovat následující:

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • střední cibule
  • strouhanka, sůl a pepř

Z těchto ingrediencí vytvoříte chutné masové koule, které vhodně doplníte bramborovými kroketami. Na jejich přípravu si nakupte tyto suroviny:

  • 400 g mačkaných brambor
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • česnek, sůl, pepř, olej, tymián

Nyní máte vše, co budete potřebovat, a můžete se pustit do přípravy. Uvidíte, že to zvládnete levou zadní, není to žádná věda.

Jak postupovat

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Měla by být opravdu jemně nasekaná, takže pokud si netroufáte nožem, můžete využít i elektrický robot. Smíchejte ji s mletým masem, přidejte vejce a trochu strouhanky na zahuštění. Dochuťte solí a pepřem, případně přidejte další koření dle vaší chuti a preferencí.

Nyní uválejte masové kuličky. Velikost zvolte, jak je vám libo. Klasická velikost je asi jako golfový míček, ale můžete mít i větší či menší. Počítejte s tím, že čím větší koule budou, tím déle bude trvat, než se řádně propečou.

Nyní je čas na bramborové krokety. Do rozmačkaných brambor přidejte máslo, sůl, pepř a vejce. Vše řádně rozmíchejte. Sýr nastrouhejte na struhadle a vmíchejte jej do bramborové směsi. Utvořte bramborové kuličky. Měly by být stejně velké jako masové koule. Každou kuličku pečlivě potřete olejem a uložte je jeden vedle druhé do zapékací misky. Na povrch poházejte očištěné stroužky česneku a tymián.

Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu přibližně 40 minut. Už během pečení vás bude lákat neodolatelná vůně. Kuličky i krokety by měly mít hezkou zlatavou barvu.

Servírujeme

Kuličky servírujeme společně se salátem, který jídlu dodá nový rozměr. Hodí se prakticky jakýkoliv, jaký vám chutná. Vsadit můžete na oblíbený coleslaw nebo obyčejný hlávkový salát zalitý zálivkou. Přidat můžete i křupavé okurky nebo nějaký dresink. I obyčejný kečup nebo tatarská omáčka udělá svoje. Nezapomeňte sníst i stroužky česneku, které se s koulemi pekly. Svoje vitamíny a prospěšné látky si zachovaly i během pečení. Zvolte jednoduše to, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Hlavní je, aby vám chutnalo a abyste si tento pokrm chtěli připravit zas a znova.

Sdílejte článek