Toto jídlo nemá konkurenci! Budete jej milovat vy i vaše rodina. Přitom není nijak složité ani na ingredience, ani na přípravu. Vyjde na pár korun a zároveň se s ním můžete předvést i o sváteční den -
Menu

Toto jídlo nemá konkurenci! Budete jej milovat vy i vaše rodina. Přitom není nijak složité ani na ingredience, ani na přípravu. Vyjde na pár korun a zároveň se s ním můžete předvést i o sváteční den

Máte své nejoblíbenější jídlo? Pokud ne, tohle by mohl být váš kandidát na vítěze. Masové koule patří mezi tradičně velice populární jídla. Je tam hodně masa i koření, skvěle chutnají, snadno se konzumují, tak proč je nemilovat? A to samé platí i pro masové koule, které se pečou dohromady s bramborovými kroketami. Obojí je měkké, šťavnaté a výtečně chutná. Hodí se jako obyčejné jídlo, které vám dodá dost energie během náročného dne, i jako slavnostní oběd pro přátele nebo rodinu.

Připravte si

Masové koule jsou magické v tom, že na jejich přípravu nemusíte vykoupit celý supermarket. Postačí jednoduché, avšak kvalitní suroviny, které toto jídlo povznesou na jinou úroveň. Budete potřebovat následující:

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • střední cibule
  • strouhanka, sůl a pepř

Z těchto ingrediencí vytvoříte chutné masové koule, které vhodně doplníte bramborovými kroketami. Na jejich přípravu si nakupte tyto suroviny:

  • 400 g mačkaných brambor
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • česnek, sůl, pepř, olej, tymián

Nyní máte vše, co budete potřebovat, a můžete se pustit do přípravy. Uvidíte, že to zvládnete levou zadní, není to žádná věda.

Jak postupovat

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Měla by být opravdu jemně nasekaná, takže pokud si netroufáte nožem, můžete využít i elektrický robot. Smíchejte ji s mletým masem, přidejte vejce a trochu strouhanky na zahuštění. Dochuťte solí a pepřem, případně přidejte další koření dle vaší chuti a preferencí.

Nyní uválejte masové kuličky. Velikost zvolte, jak je vám libo. Klasická velikost je asi jako golfový míček, ale můžete mít i větší či menší. Počítejte s tím, že čím větší koule budou, tím déle bude trvat, než se řádně propečou.

Nyní je čas na bramborové krokety. Do rozmačkaných brambor přidejte máslo, sůl, pepř a vejce. Vše řádně rozmíchejte. Sýr nastrouhejte na struhadle a vmíchejte jej do bramborové směsi. Utvořte bramborové kuličky. Měly by být stejně velké jako masové koule. Každou kuličku pečlivě potřete olejem a uložte je jeden vedle druhé do zapékací misky. Na povrch poházejte očištěné stroužky česneku a tymián.

Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu přibližně 40 minut. Už během pečení vás bude lákat neodolatelná vůně. Kuličky i krokety by měly mít hezkou zlatavou barvu.

Servírujeme

Kuličky servírujeme společně se salátem, který jídlu dodá nový rozměr. Hodí se prakticky jakýkoliv, jaký vám chutná. Vsadit můžete na oblíbený coleslaw nebo obyčejný hlávkový salát zalitý zálivkou. Přidat můžete i křupavé okurky nebo nějaký dresink. I obyčejný kečup nebo tatarská omáčka udělá svoje. Nezapomeňte sníst i stroužky česneku, které se s koulemi pekly. Svoje vitamíny a prospěšné látky si zachovaly i během pečení. Zvolte jednoduše to, co máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Hlavní je, aby vám chutnalo a abyste si tento pokrm chtěli připravit zas a znova.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte skvělé koblihy. V čem jsou tyto…

Máte rádi koblihy? Pak se podívejte na recepty, díky kterým vykouzlíte úsměv na tváři každému. Nikdo nezapomíná na to, jaké…