Cibule je základní ingrediencí mnoha jídel, dodá jim tu správnou chuť. Navíc je díky vysokému množství nejrůznějších vitamínů, minerálů a dalších látek velmi účinným pomocníkem pro naše zdraví. Dnes si o cibuli řekneme něco více jako o léku na nejrůznější zdravotní neduhy, jako je například nachlazení, kašel či rýma.

Jak na vysokou horečku

Stejně jako česnek je cibule velmi účinným přírodním antibiotikem, obsahuje účinnou látku alicin, která pomáhá ničit škodlivé choroboplodné zárodky, jako jsou nejrůznější bakterie či plísně. Cibule je tak skvělým pomocníkem při chřipce a nachlazení. Jednak její konzumace, především v syrové podobě, výrazně posiluje náš imunitní systém, ale existuje i jiný způsob, jak ji v případě silného nachlazení a horečky můžete využít. Lidové léčitelství totiž doporučuje nakrájet si plátky cibule a ty pak následně je pomocí obvazu zafixovat na chodidlech. Poté si vezměte ještě ponožky a takto se zachumlejte do teplé deky. Uvidíte, že horečka brzy zmizí, cibule vám ji z organismu vytáhne. Některé recepty radí cibuli zkombinovat ještě s česnekem a bramborem. Vzniklé přírodní antipyretikum je údajně účinnější než většina léků.

Léčivá chuť i vůně

Na kašel či bronchitidu pomůže cibulový sirup, který se jednoduše vyrobí nakrájením či nastrouháním jedné cibule najemno a následným smícháním s medem. Po přibližně třiceti minutách se z cibule uvolní šťáva, která by se měla konzumovat třikrát denně, přibližně v množství jedné čajové lžičky. Éterické oleje cibule si účinně poradí i s rýmou. V takovém případě stačí cibuli nakrájet najemno na kus bavlněné látky a vytvořit z ní pytlíček, který pak na noc zavěsíte v blízkosti lůžka nemocného. Ucpaný nos se díky silné vůni rychle uvolní. V neposlední řadě cibulová šťáva působí jako léčivý přípravek také na střevní červy, k potlačení chuti k jídlu či snížení hladiny cukru v krvi.

Sdílejte článek