David Hampl
13 února, 2019

Pokud patříte mezi příznivce tvarohových dezertů, pak byste určitě neměli přehlédnout tento dezert. I když se může zdát, že chutě tohoto dezertu jsou tradiční – jeho základem je tvaroh, cukr a rozinky – úžasná nadýchanost tohoto moučníku vás zcela jistě překvapí. Jestli nemáte rádi „suché“ dezerty typu bábovka, pak si zkuste připravit tento „tvaroháč“.

Ingredience

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat jen několik základních surovin. Většinu z nich již budete mít určitě doma.

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky,

  • 250 g másla,

  • 2 vejce,

  • 250 g moučkového cukru,

  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva.

Na tvarohovou náplň budete potřebovat následující:

  • 4 balení polotučného měkkého tvarohu (celkem 1 kg tvarohu),

  • 3 ks žloutků,

  • 6 lžic moučkového cukru,

  • kůru z jednoho citronu,

  • 100 g rozinek,

  • 1 lžíci zakysané smetany.

Příprava těsta

Máslo, které jsme právě vytáhli z lednice, nastrouháme nahrubo. Do mísy k němu prosejeme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem, zapracujeme vejce i moučkový cukr. Vypracujeme hladké těsto, které poté rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíme na plát. Vyšší plech vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Rozválenou polovinu těsta vložíme do tohoto plechu tak, abychom vytvořili dno i okraje.

Příprava tvarohové náplně

Nejprve si rozinky zalijeme horkou vodou, aby změkly. Mezitím si vypracujeme zbylou část tvarohové náplně. To uděláme tak, že tvaroh utřeme se žloutky, cukrem a citrónovou kůrou. Pro zjednodušení můžeme vše tvořit s pomocí kuchyňského robota. Tvarohový krém se vám může zdát řídký, nebojte se ale, po upečení ztuhne. Nakonec ještě slijte změklé rozinky a přidejte je do tvarohové směsi. Lehce je vmíchejte.

Dokončení tvarohového koláče

Nyní si vezmeme plech vyložený polovinou těsta. Vylijeme na něj veškerý tvarohový krém a uhladíme ho, aby byl rovnoměrně rozprostřený. Nahoru přijde druhá polovina těsta, kterou si ale musíme ještě trochu poupravit. Opět ji vyválíme v placku. Tuto placku nakrájíme na proužky o stejné tloušťce – asi tak 1,5 až 2 cm. Tyto proužky naskládáme na tvarohovou náplň tak, aby vytvořily mřížku.

Pečení tvarohového koláče

Takto připravený koláč potřeme zakysanou smetanou a dáme ho do rozpálené trouby, kde jej upečeme dozlatova. Troubu nastavte na 200 °C a pečte přibližně 25-30 minut. Pravidelně koláč kontrolujte, obzvláště pokud máte zkušenosti s tím, že vaše trouba peče rychleji, než je uvedeno v receptech. Po vychlazení můžete koláč podávat – návštěvám, na snídani, když vás přepadne chuť na sladké nebo jen tak. Hodí se na každou příležitost. Pokud budete chtít, můžete jej ještě nahoře posypat moučkovým cukrem.

Sdílejte článek