Týden starý křupavý chléb? Nemožné? Naučte se jednoduchý trik, díky kterému bude chléb čerstvý i několik dní po nákupu.

Staré pečivo má spoustu využití – například z něj můžete udělat strouhanku, nebo jej použít do knedlíků a nádivek. Co když ale potřebujete něco, co můžete přikusovat k oblíbenému tuňákovému salátu, nebo něco, co si jen tak namažete máslem a obložíte čerstvými ředkvičkami ze zahrádky? Víme jak na to, aby byl chléb měkký a křupavý i když byl zakoupený například před třemi dny.

Reklama

Uchovejte čerstvost hned po nákupu

Pokud z nějakého důvodu musíte nakupovat do zásoby, pak jistě mnoho potravin zmrazujete nebo konzervujete. Věděli jste ale, že to samé se dá dělat i s pečivem? Když víte, že nestihnete spotřebovat veškeré pečivo, které jste koupili, vložte ho jednoduše do mrazáku, kde spolehlivě vydrží i několik měsíců a po rozmražení bude chutí i konzistencí stejný, jako v den nákupu.

Dalším důležitým aspektem, který ovlivňuje čerstvost chleba je způsob uskladnění. Pokud jej ponecháte v chlebníku tak, jak jste jej přinesli z obchodu, tedy v mikrotenovém sáčku, během několika hodin pustí vlhkost, která se nemá kam odpařovat a začne plesnivět. Ani papírový sáček není nejvhodnější, v něm naopak chléb během několika dnů ztvrdne. Ideální je chléb zabalit do čisté utěrky, kterou nejdéle po třech dnech vyměňte za čistou. Prodloužíte tak trvanlivost minimálně o pět dnů.

Šup s ním znovu do trouby

Může se také stát, že prostě nakoupíte, chléb dáte do chlebníku a za tři dny zjistíte, že je tvrdý jako kámen. I na tohle existuje řešení, které mu navrátí čerstvost a křupavou kůrku.  Stačí chléb důkladně namočit ve vodě (samozřejmě ne tak, aby byl úplně rozmočený) a následně vložit do trouby vyhřáté na 150°C. Po 10 minutách bude jako čerstvě upečený.

Reklama