David Hampl
6 srpna, 2019

Kynuté, bramborové, houskové, chlupaté, karlovarské, plněné, ovocné…o čem je řeč? Přeci o jedné klasice české kuchyně – o knedlících. Receptů na ty nejlepší existují stovky a téměř každá česká rodina má i svůj tajný rodinný recept, jak docílit toho, aby byly knedlíky chutné, vláčné a křehké. My vám dnes přinášíme jednoduchý recept na kynuté knedlíky, které můžete snadno připravit ve sladké či slané verzi. Léto je v plném proudu a čerstvé ovoce všude kolem doslova vybízí k tomu, udělat si k obědu nebo k večeři ovocné knedlíky. Toužíte po knedlících, které se vám budou rozplývat na jazyku, ale zároveň se nerozpadnou při vaření. Zkuste náš recept!

Tajemství vláčných kynutých knedlíků

Asi většině z nás se někdy stalo, že přes veškerou naši snahu o co nejchutnější domácí kynuté knedlíky, výsledek nebyl tak úplně podle našeho očekávání. Knedlíky byly příliš suché a tvrdé. Aby se vám toto v budoucnu již nestalo, je třeba dvou věcí. Jinak důsledně dodržovat předepsaný způsob přípravy a jednak použít ve správném množství všechny ingredience, byť se některé z nich zdají být pro přípravu knedlíků poněkud zvláštní.

Co budeme na přípravu lahodných kynutých knedlíků potřebovat?

Na náš recept budete potřebovat jen těchto několik základních a nepříliš drahých ingrediencí: 600 gramů mouky, dvě vejce, půl sklenice vody, půl sklenice kefíru, dvě polévkové lžíce cukru, půl čajové lžičky soli a dvě čajové lžičky sušeného droždí. Možná se vám to na první pohled zdá divné, ale jednou z nejdůležitějších surovin pro to, aby byly knedlíky vláčné, měkké a chutné, je právě kefír. Zkuste to a uvidíte, že už ho do vašich knedlíků budete dávat vždycky.

Těsto – základ úspěchu

Sebelepší ingredience ještě nezaručí to, že budete s výsledkem stoprocentně spokojeni. Aby tomu tak bylo, musíte věnovat náležitý čas a energii přípravě těsta, především jeho správnému vytvoření, tedy přidávání jednotlivých surovin v přesně daném pořadí a následně samozřejmě jeho důkladnému propracování. Prvním krokem je smíchání vajec vody a kefíru. V jiné misce si následně smíchejte ostatní sypké ingredience, tedy mouku, cukr, sůl a sušené droždí. Až budou tyto sypké ingredience promíchané, nasypte je ke směsi s kefírem a vejci. Důležité je nenasypat ale do směsi veškeré sypké suroviny najednou, ale postupně, aby se vám těsto lépe promíchávalo a zpracovávalo. To vám zaručí, že vaše výsledné těsto bude přesně takové, jak ho znáte z nejrůznějších pořadů o vaření, jednotné, vláčné a táhlé. Až těsto vypravujete, nechte ho několik minut tak zvaně odpočinout, aby lehce nakynulo. Nejlepší je těsto na chvíli překrýt utěrkou a nechat na teplém místě.

Jak vytvořit úhledné knedlíky?

Většina z nás trochu tápe v tom, jak by se vlastně knedlíky měly správně vytvarovat, zda za pomoci nějakého kuchyňského náčiní či jen rukama. Nejlepší je připravit si na přípravu pouze nůž, kterým budete z těsta snadno odkrajovat jednotlivé kousky. Ostatní je mnohem lepší dělat pouhýma rukama. Každý odkrojený kousek jednoduše roztahujte rukama do všech stran, až vznikne vhodný prostor pro náplň. Pokud jste nepodcenili přípravu těsta, nemusíte se obávat žádných děr, které by vám v těstě vznikaly. Po vložení náplně knedlík zabalte a válením v dlaních vytvořte kulatý tvar, který je typický pro ovocné knedlíky, a vložte je do vroucí vody.

Jak dlouho knedlíky vařit?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Knedlíky vařte tak dlouho, dokud nevyplanou na hladinu. To je právě znamení, že jsou hotové. Doba záleží na velikosti knedlíků, tloušťce těsta i zvolené náplni. Následně knedlíky z vody vyndejte, nechte je chvilku vykapat a můžete podávat například s tvarohem, smetanou či jogurtem.

Sladké i slané

Výborné jsou oboje. V létě možná dáte přednost sladkým knedlíkům s čerstvým ovocem, v zimě si je můžete dopřát například s marmeládou či povidly. Pokud v našem receptu o trochu zvýšíte množství soli a naopak snížíte množství cukru, můžete ten samý recept použít i na přípravu slaných plněných knedlíků, které můžete servírovat plněné směsí uzeného masa a zelí či mletým masem. 

Sdílejte článek