David Hampl
29 listopadu, 2018

Jak a k čemu se dají jíst škvarky? Mnoho lidí je zná jako možnost dát si je s chlebem. Nejde ale o možnost jedinou, jelikož zapomínat nelze na to, že si lze připravit i takzvané škvarkové pagáče. Pokud jste o nich nikdy neslyšeli, je nejvyšší čas je zkusit. Jestliže jste ještě nenarazili na ty pravé, tak vás tyto rozhodně uspokojí.

Co budete na škvarkové pagáče potřebovat?

Jako u každého jiného receptu, i tady jsou samozřejmě základem ty pravé ingredience. Pokud se na jejich seznam podíváme, nejsou nijak složité a není jich ani hodně. Vlastně mluvíme o chutném pečivu, kde hrají právě škvarky onu hlavní a také velmi důležitou roli. Co si připravit?

  • 1 kilogram polohrubé mouky
  • 250 gramů másla
  • 400 mililitrů mléka
  • 450 gramů škvarků
  • 2 vejce
  • 5 lžiček soli
  • 1 droždí
  • 1 lžička cukru
  • Trocha sádla

Začít je třeba kváskem

Jaká je první věc, kterou je nutné začít? Je to samozřejmě příprava kvásku. Jak na něj? Základem je droždí, které se smíchá s trochou teplého mléka a následně se ke všemu přidá cukr. Potom už je třeba samotnou nádobu s kváskem položit na teplé místo a nechat ji zde minimálně 30 minut. Během této doby by mělo dojít již k tomu, že kvásek vzejde.

Příprava těsta

Jakmile je kvásek hotový, může se pokračovat s přípravou samotného těsta. Jak na to? Je to celkem jednoduché, jelikož základem jsou v podstatě všechny ostatní ingredience až na škvarky. Těsto je třeba začít zpracovávat a míchat. Je možné těsto zpracovávat ručně, stejně jako je možné i to, že bude mícháno v kuchyňském robotu. Potom je třeba nechat ho vykynou. Opět na teplém místě a opět nejdéle po dobu 30 minut.

Připravujeme škvarkové pagáče

Jak na to? Těsto je třeba rozdělit na tři části. Nejprve se vezme jedna, ta se rozválí a posype se škvarky. Poté se vezme druhá část. Ta se také rozválí, položí se na vrstvu škvarků následně se posype jejich druhou polovinou. Na tuto vrstvu následně přijde ještě vrstva rozváleného těsta. Potom vezměte nůž a vše nakrájejte na čtvercové kousky.

Pečení v troubě

Připravené škvarkové pagáče se následně dají na plech s pečicím papírem, rozšlehá se máslo a s ním se dané jednotlivé kusy potřou. Jakmile má trouba 200 stupňů Celsia, tak dojde k tomu, že se do ní vše vloží. Doba pečení je okolo 210 minut. Potom stačí vyjmout, nechat vystydnout na pokojovou teplotu a následně lze ochutnat.

Sdílejte článek