Tyto potraviny mají vysoký obsah hořčíku. Kdo je bude jíst, ten bude zdravý jako ryba. Řeší problémy psychické, fyzické a mnohé další. Jaká jídla do svého jídelníčku zařadit? Toto je 15 našich tipů! -
Menu

Tyto potraviny mají vysoký obsah hořčíku. Kdo je bude jíst, ten bude zdravý jako ryba. Řeší problémy psychické, fyzické a mnohé další. Jaká jídla do svého jídelníčku zařadit? Toto je 15 našich tipů!

Hořčík je pro lidské tělo velmi důležitou látkou, která dokáže optimalizovat veškeré biologické procesy, stejně jako se dokáže starat také o naše zdraví. To jasně ukazuje, že se bez hořčíku neobejdeme. Doplňovat ho sice můžeme různými doplňky stravy, ale to není ideální. Lepší je forma přírodní, přímo z potravin. Jaké jsou ty nejlepší? Podívejte se na 15 našich osvědčených tipů.

Co vše hořčík dokáže?

Než se na jednotlivé potraviny podíváme, je dobré říci si, co všechno hořčík v našem těle dokáže. Umí například zajistit dostatek energie pro organismus, stejně jako dokáže blahodárně působit na cévy. Má pozitivní vliv na nervová vlákna, stejně jako na veškeré druhy svalstva v těle. Dokáže ovlivňovat zdraví a také pevnost jak kostí, tak samozřejmě i zubů. Podle posledních zjištění umí také regulovat hladinu krevního cukru v krvi.

Pokud je hořčíku naopak málo, mohou se objevit velké zdravotní komplikace. Sem řadíme třeba bolesti hlavy přecházející až k migrénám. Rizikem jsou také psychické problémy, jako jsou úzkostné stavy, ale i deprese. Zapomínat nelze na možné problémy se srdcem, a to včetně zástav. K tomu všemu přidejme obecně to, že tělo nemusí fungovat tak, jak by mělo.

Kolik hořčíku je třeba přijímat?

Již víte, že jeho důležitost v našem těle je mnohem větší, než si celá řada lidí myslí. S tím souvisí i otázka toho, kolik hořčíku je na místě přijímat, aby byl náš organismus dobře fungující. Nutno říci, že dané odhady se mohou měnit s ohledem na pohlaví, věk, zdraví, nebo denní režim člověka. Aktuálně se uvádí, že denní doporučená dávka je zhruba 300 – 400 mg hořčíku denně. K té se vážou také statistiky říkající, že aktuálně lidí přijmou zhruba jenom 150 – 250 mg denně, což je celkem málo. Je proto na místě upravit jídelníček, aby měl člověk hořčíku dostatek.

Jaké potraviny jsou pro příjem hořčíku důležité?

Ideální volbou je rozhodně zelenina, která ho obsahuje více než dost. A jelikož se jedná o opravdu rozmanité druhy, dá se dobře zařadit do jakéhokoliv jídelníčku. My jsme dali dohromady celkem 15 jednotlivých druhů, které jsou na hořčík nejbohatší. Právě díky nim dodáte tělu vše, co potřebuje. A dokonce si i pochutnáte. Dominují saláty, ale ty nejsou jediným zdrojem. Podívejte se:

  • Mangold
  • Čínské zelí
  • Římský salát
  • Kadeřávek
  • Špenát
  • Bílé zelí
  • Pokračujte ve čtení článku na další stránce

    1
    2

Líbil se vám článek?

Tisk
ZDRAVÍ

Tato lékařka už nemohla dále snášet to, jak rozsáhlá je…

Očkování je poslední roky opravdu velké téma. Jsou tu lidé, kteří říkají, že jedině tak se dají vymýtit různé nemoci.…
ZDRAVÍ

Rakovina prsu je pro ženy jednou z nejnebezpečnějších nemocí. Každá…

Každý jistě ví, že rakovina je dnes tou nejnebezpečnějších nemocí, která nás ohrožuje. Není divu, jelikož jde o nemoc opravdu…
ZDRAVÍ

Tohle je opravdový zázrak, který nikdo z oslovených lékařů nedokáže…

Někdy se stane, že se zázraky dějí a v životě přijdou se věci, kterým sotva můžeme sami uvěřit. Jako například u…
ZDRAVÍ

Máte obavy z klíšťat? Již nemusíte! Slováci přišli s naprosto…

Klíšťata jsou každoročním trápením, kterého není lehké se zbavit. Navíc jsou čím dál nebezpečnější a jedno jejich kousnutí může mít…
ZDRAVÍ

I když máte prázdnou peněženku, noste v ní jednu unikátní…

Měď byla prvním kovem, který kdy lidé používali. Středovýchodní řemeslníci přidávali tento lesklý, oranžovo-červený prvek do šperků, nástrojů, plavidel, nádobí…
ZDRAVÍ

Většina používá tento kořen jenom při nachlazení. To je dost…

Zázvor je rostlina s listnatými stonky a nažloutlé zelené květy. Zázvorové koření pochází z kořenů rostliny. Zázvor je původem z…