U přípravy běžného pečiva potřebujete kromě jiného také mléko a vejce. Chcete se bez obou surovin při pečení obejít, jelikož je doma nemáte? Žádný problém. Na tyhle úžasné rohlíčky nepotřebujete ani jedno!

Každému se občas stane, že potřebuje narychlo vytvořit nějakou pochoutku pro návštěvu, která se nahlásila na poslední chvíli – nebo se nahlásili včas, ale jednoduše jsme v obchodě na něco zapomněli. Tyhle rohlíčky jsou v takovém případě doslova záchranou – nepotřebujete na ně ani mléko, ani vejce.

Lehké pečivo

Rohlíčky, o kterých mluvíme, jsou lehké jak na přípravu, tak i jako hotová pochoutka jsou lehké, nadýchané a křupavé. Je skoro k neuvěření, že na ně nejsou potřeba téměř žádné informace. Navíc je jejich příprava velice rychlá, takže za chvíli máte hotové ukázkové pohoštění pro všechny případy – anebo jen pro zpestření odpolední svačiny.

Říkáte si, čím se mléko nahradí? Ač je to k neuvěření, tak pouhopouhou vodou. Má to hned několik výhod:

Čtěte také: Záchod posypala touto sladkostí a přejela štětkou. Všem spadla brada, když viděli výsledek

  • Neobsahují laktózu
  • Jsou ekonomičtější
  • Jsou ekologičtější
  • Jsou méně kalorické

Na jejich přípravu budete potřebovat 1 polévkovou lžíci teplé vody, 1 polévkovou lžíci cukru, 30 g droždí, půlku polévkové lžíce slunečnicového oleje, 3 polévkové lžíce mouky, trochu soli a marmeládu (příchuť zvolte podle vaší chuti – případně můžete nahradit i např. čokoládovým krémem).

Množství surovin můžete samozřejmě přizpůsobit tomu, jaké množství rohlíčků chcete ve výsledku upéct. Stačí, pokud dodržíte uvedené poměry.

Jak rohlíčky upéct

Nejdříve si připravte droždí tak, že jej rozpustíte v teplé vodě. Pokud raději pracujete se sušeným droždím, klidně můžete – jen tomu recept přizpůsobte. Přidejte k němu i cukr a sůl. Do nachystané místy prosejte mouku a postupně do ní přidávejte nachystanou směs droždí. Přidejte i slunečnicový olej a těsto důkladně vymíchejte.

Vymíchané těsto nechce na teplém místě vykynout. Těsto by se mělo nechat odpočinout alespoň po dobu půl hodiny. Pokud hodně spěcháte, můžete tento krok přeskočit – ale bude to mít dopad na konečný výsledek.

Vykynuté těsto rozdělte na třetiny. Každou třetinu rozválejte do tvaru kruhu. Rozválené těsto by mělo být tlusté asi 5 mm.  Každou třetinu rozdělte na osminy. Vzniknou vám úhledné trojúhelníkové tvary. Velkou výhodou těsta je, že se nelepí na ruce a velice dobře se s ním tak pracuje.

Do každého trojúhelníčku vložte malou lžičku marmelády (nebo jiné náplně, kterou jste zvolili). Při balení pevně spojte kraje, aby náplň v troubě nevytekla. Marmeládu do těsta jednoduchým zarolováním zabalte. Postupujte tak u každého trojúhelníčku.

Nachystané rohlíčky vložte na nachystaný plech (ten by měl být vymazaný olejem nebo odložený pečícím papírem). Plech s rohlíčky vložte do trouby, kterou nechejte předem vyhřát na 180°. Rohlíčky se při této teplotě budou péct asi 20 minut – samozřejmě ale vezměte v potaz zkušenosti, které se svojí troubou máte. Ve chvíli, kdy jsou rohlíčky hotové, tak mají krásnou zlatavou barvu.

Přejeme vám dobrou chuť.